kávé fesztivál kiállítás espresso bécs

Többed magammal a kávézónkból ellátogattunk a Vienna Coffee Festival-ra, ahol sok érdekes, olykor meglepő dolgot láttunk. Trendérzékenységünk okán is igyekszünk zaccos ujjainkat a kávékorpusz babistenének geishatól lüktető vénáján tartani, amennyire csak a munkánk ezt engedi... azaz a munkánk ezt megköveteli, mi pedig kitágult pupillával lestünk Bécsben, mint a moziban. Mert a trend már csak olyan, hogy valaki csinálja, mások követik, s akadnak messziről jöttek, akik azt főznek, amit akarnak. 

kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Egy a profik közüll: a Fürth Kaffee baristája és pörkölőmester tulajdonosa. Az már csak a vakvéletlen, hogy két nap múlva Budapesten is szembejött a kávéjuk egy belvárosi kis kávézdában, kicsi ez a világ, na. Érdekes, hogy a kóstoláshoz filterkávét abban a hatalmas frenchpress szerűségben készítettek.

Bécs tagadhatatlanul a kávékultúra (egyik) origója, a Bécsi kávé önmagában is fogalom. Mint minden fogalom, ez is sok változáson ment keresztül az évtizedek során, értelmezésben és hozzáállásban is óriásit fordult a kávés világ. A hagyomány érték,  amit olykor érdemes akár széllel szemben is megtartani, de nem érdemes behunyt szemmel hagyni, hogy elmenjen mellettünk a világ. Manapság már az olasz kávékultúra is nyitott a speciality felé, a hagyományos szenes pörkölés mellett megjelenik a világos, aromás, sommásan: újhullámos vonal. Ezt a hagyományokkal együtt futó trendiségnek a megjelenését láttuk nagyon élesen Bécsben, ahol egyszerre voltak jelen a szögegyszerű brasil, éjsötét pörkölésű kávék, akár 80%-os robustás keverékek és a csilliós hipermodern kávégépek. Az én iránytűm nagyon nem talált irányt az ellentétes kávékészítési elvek, szentírások és hagyományok között. Égette a nyelvem a sokezer eurós géppel készített habos robusta, majd ámulatba ejtett a profi mikropörkölő nagyon rendben lévő brasil/hondurasi keveréke. Mutatom  képekben, a minőségért elnézést, a megvilágítás nem kedvezett a kis gépemnek.

kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
A kiállítás helyszínéül kedvesen bohém helyszínt találtak, az Oettinger sörfőző indusztriális épületének labirintusában. Ami nem volt: fény. Vakláltunk rendesen. A hely rettentő szűkös volt, egymás könyökéről ittuk a filterkávét, de tényleg. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Jo Hó-ék kedves és profi csapata ott vérzett picit el, amikor a kérdésünkre, hogy milyen kávéval készült az igen szimpatikus palackozású cold brew-juk, annyit tudtak válaszolni, hogy: arabica. Itt már éreztük, hogy át kell kicsit állítanunk a hozzáállásunkat. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Nagy sláger volt a kiállításon a különféle palackozott hideg kávés ital, talán nem véletlenül...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Az olaszok standjánál olyat ittunk, amit itthon nagyon keresni kellene: 80 százalékos robustás keveréket. A barista srác nagyon büszke volt a kiváló, testes italra, két kosárkocogtatás között elmesélte, hogy mennyire népszerű ez a kombójuk. Ekkor már biztosan tudtuk, hogy valahogyan egy másik dimenzióba kerültünk...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Ennél a standnál a La Cimbali kimaxolta a kávékészítést. Ott a nagy aromakerék, lehetett szaglászni százféle illatot. Itt is nagyon látszott az igyekezet, ami az újhullámos kávésokra jellemző. Kár, hogy a készített kávék már kevésbé sikerültek ennyire komplexre. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Nagy volt a nyüzsgés, sok jó ember kis helyen, mégtöbb kávéval
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Az első igazán kellemes presszónkat a Die Rösterin-nél ittuk. A vagány hölgy a tetkóval a pörkölőmester(ina). Nagyon szimpatikus hozzáállás, profi géppark és kellemes eszpresszó - kalapot le!
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Erről a "tülök" kávéról már értekeztem a blogon, itt annyit csavartak rajta a srácok, hogy kávé helyett matchaval töltötték fel a csokis tölcséreket. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Volt lehetőség külön cascara cuppingra is. A geisha variánsok húsát lehetett szürcsölni, összekóstolni. Én továbbra is nagy barátja vagyok ennek a "teának", kár, hogy az EU annyira nem.
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Alien kávégép, a LaMarzocco 90. Lélegzetelállítóan gyönyörű valami, ami azonnal kellene. Más kérdés, hogy amire itt használták, az már annyira nem kellene...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Épp csak repülni nem tud a Rancilio legújabb űrhajója. A bemutató alatt kaptunk két presszót: egyet hagyományos, módon, másodikat nyomás/hőmérséklet profilozós csapolással. Zongorázni lehetett a különbséget, nagyon meggyőző volt. Csak azt a fránya csavarfejet tüntetnék már el a zuhanyfejből...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Hölgyeim és Uraim: a Scharf automatikus dugattyús (pisztonos) kávégépe! A lényeg a dologban: a vizet nem pumpa juttatja a kávépogácsára, hanem egy dugattyú, mint pl. egy kis la pavoni gépen. Ezzel a módszerrel állítólag sokkal tökéletesebb a kioldódás. Ezt az állítást nem tudtuk tesztelni, mert a gép ebben a formában nagyon tetszetős, DE! Hogy azt az égetett zaccszökevény-ázalékot, ami leFŐTT rajta, nos, mondjuk, hogy ízlés dolga. A promóter kifejezetten büszkén említette, hogy robusztás ízvilágú italt tud ezzel készíteni 100% arabica kávéból... erre nem is tudtunk mit mondani, csak elismerően hümmögtünk. A gép képes amúgy tömörítés nélkül is presszót készíteni, így kocabarista-biztos. Mondjuk ami a produktumot illeti, arra tényleg kár volna baristát pazarolni. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Az Alvorado standjánál pontosan azt kaptuk, amire számítottunk. Azaz jobbat. A török kávé kellemes, zamatos és kifejezetten üdítő volt a sok robustás presszó után. Lájk!
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Ők itt egyenesen egy el salvadori farmról vásárolnak babot (is), és amellett, hogy igen mosolygósak, a kávéjuk is kellemes volt.