Ungvár első(?) kávézója

Tree Espresso Bar a láthatáron

Ungvár coffee espresso kávézó
Ilyen hosszú asztalok vannak mostanában minden nagyvárosi specialty helyen. Csak az a csempe, csak azt feledhetném...

Sok oka van annak, hogy valami megtetszik, egy kávé megízlik, megtetszik, szimpatikussá válik valami, valaki, beleszeretek…. a vége ugyan az, írni kell róla. Így lett ez most is, szerelem első látásra.

A neten ismerkedtünk meg, konkrétabban az instagramon. Egy ismerősöm küldte el az elérhetőségét, majd beszédbe elegyedtünk egy kép alatt. Már akkor tudtam, ez valami más, akarom, kell, ennek  jónak kell lennie: súgott a megérzésem. És megint jól (az utóbbi időben párszor megcsalt a dög…). Az első találkozás izgalmát nem is próbáltam leplezni: nagy elvárásokkal nyitottam be a Tree Caffee ajtaján. A Duhnovics utcán lévő nem is olyan kicsi kávézó nem akar beállni az Ungvárra jellemző sorba. Itthonról nézve markánsan különbözik, Pestről tekintve igyekszik hasonlítani valamire.

Ungvár coffee espresso kávézó
Ott egy Fa!

Az összhatás is abszolúte po nás(omu): kicsit fancy, kicsit hipszter, kicsit loft, kicsit classic. Hosszú fa asztal ikeás székekkel, letisztult designe, madzagról pókháló szerűen csüngő dekor-izzók, zöld növények, szóval minden, ami manapság kell egy pesti specialtyhoz… csk ez épp Ungváron. Kontextus! Lehet, hogy az eddig leírtak fanyalgásnak tűnnek, de nagyon nem az. Itt, helyben tekintve a Kávé (specialty) sallangoktól mentes oázisa lehet a hely, ha hűek maradnak önmagukhoz. A hőcserélős Elektra sajnos nagyon nem barátja a kimaxolt presszónak, a Fiorenzato őrlő már jobb választás, viszont ott a kávé, ami az egyik legtutibb ukrajnai pörkölőtől, a coffee25-től érkezik. Egyszerű brasil santos, de közepesre pörkölve. Kevésnek hangzik? Pedig alapvetően innen kell kezdeni a kávézóskodást. Szerintem. Jó alapanyag, ok géppark és hozzá a lelkesedésen túlmutató Szakértelem! Nem én lennék, ha nem fedeztem volna fel apró hibákat, de alig egy hónapja nyitottak, szóval gondolom, túlteszik magukat rajtam és a kritikámon.

Ungvár coffee espresso kávézó
Innen kell fejlődni, az alapok erősek, a hozzáállás példás, engem megvettek kilóra

A lényeg: cukor nélkül fogyasztható és élvezhető presszó, ok tejgőzölési tudás, amivel bőven a legjobb cappuccinot hozták össze szerintem Ungváron jelenleg. Kell ennél több? Hogyne kellene. De olyan erős alapokkal dolgozik a Tree, hogy megkockáztatom, sikeresek lesznek… vagy kiderül, hogy az ilyesfajta igényességre még nincs vevő. Ez a másik oldala az éremnek, de ez hamarosan ki fog derülni.

Addig is mindenki menjen kávézni!

 

 0
Tovább

Bécsi módi - Vienna Coffee Festival 2018

kávé fesztivál kiállítás espresso bécs

Többed magammal a kávézónkból ellátogattunk a Vienna Coffee Festival-ra, ahol sok érdekes, olykor meglepő dolgot láttunk. Trendérzékenységünk okán is igyekszünk zaccos ujjainkat a kávékorpusz babistenének geishatól lüktető vénáján tartani, amennyire csak a munkánk ezt engedi... azaz a munkánk ezt megköveteli, mi pedig kitágult pupillával lestünk Bécsben, mint a moziban. Mert a trend már csak olyan, hogy valaki csinálja, mások követik, s akadnak messziről jöttek, akik azt főznek, amit akarnak. 

kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Egy a profik közüll: a Fürth Kaffee baristája és pörkölőmester tulajdonosa. Az már csak a vakvéletlen, hogy két nap múlva Budapesten is szembejött a kávéjuk egy belvárosi kis kávézdában, kicsi ez a világ, na. Érdekes, hogy a kóstoláshoz filterkávét abban a hatalmas frenchpress szerűségben készítettek.

Bécs tagadhatatlanul a kávékultúra (egyik) origója, a Bécsi kávé önmagában is fogalom. Mint minden fogalom, ez is sok változáson ment keresztül az évtizedek során, értelmezésben és hozzáállásban is óriásit fordult a kávés világ. A hagyomány érték,  amit olykor érdemes akár széllel szemben is megtartani, de nem érdemes behunyt szemmel hagyni, hogy elmenjen mellettünk a világ. Manapság már az olasz kávékultúra is nyitott a speciality felé, a hagyományos szenes pörkölés mellett megjelenik a világos, aromás, sommásan: újhullámos vonal. Ezt a hagyományokkal együtt futó trendiségnek a megjelenését láttuk nagyon élesen Bécsben, ahol egyszerre voltak jelen a szögegyszerű brasil, éjsötét pörkölésű kávék, akár 80%-os robustás keverékek és a csilliós hipermodern kávégépek. Az én iránytűm nagyon nem talált irányt az ellentétes kávékészítési elvek, szentírások és hagyományok között. Égette a nyelvem a sokezer eurós géppel készített habos robusta, majd ámulatba ejtett a profi mikropörkölő nagyon rendben lévő brasil/hondurasi keveréke. Mutatom  képekben, a minőségért elnézést, a megvilágítás nem kedvezett a kis gépemnek.

kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
A kiállítás helyszínéül kedvesen bohém helyszínt találtak, az Oettinger sörfőző indusztriális épületének labirintusában. Ami nem volt: fény. Vakláltunk rendesen. A hely rettentő szűkös volt, egymás könyökéről ittuk a filterkávét, de tényleg. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Jo Hó-ék kedves és profi csapata ott vérzett picit el, amikor a kérdésünkre, hogy milyen kávéval készült az igen szimpatikus palackozású cold brew-juk, annyit tudtak válaszolni, hogy: arabica. Itt már éreztük, hogy át kell kicsit állítanunk a hozzáállásunkat. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Nagy sláger volt a kiállításon a különféle palackozott hideg kávés ital, talán nem véletlenül...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Az olaszok standjánál olyat ittunk, amit itthon nagyon keresni kellene: 80 százalékos robustás keveréket. A barista srác nagyon büszke volt a kiváló, testes italra, két kosárkocogtatás között elmesélte, hogy mennyire népszerű ez a kombójuk. Ekkor már biztosan tudtuk, hogy valahogyan egy másik dimenzióba kerültünk...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Ennél a standnál a La Cimbali kimaxolta a kávékészítést. Ott a nagy aromakerék, lehetett szaglászni százféle illatot. Itt is nagyon látszott az igyekezet, ami az újhullámos kávésokra jellemző. Kár, hogy a készített kávék már kevésbé sikerültek ennyire komplexre. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Nagy volt a nyüzsgés, sok jó ember kis helyen, mégtöbb kávéval
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Az első igazán kellemes presszónkat a Die Rösterin-nél ittuk. A vagány hölgy a tetkóval a pörkölőmester(ina). Nagyon szimpatikus hozzáállás, profi géppark és kellemes eszpresszó - kalapot le!
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Erről a "tülök" kávéról már értekeztem a blogon, itt annyit csavartak rajta a srácok, hogy kávé helyett matchaval töltötték fel a csokis tölcséreket. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Volt lehetőség külön cascara cuppingra is. A geisha variánsok húsát lehetett szürcsölni, összekóstolni. Én továbbra is nagy barátja vagyok ennek a "teának", kár, hogy az EU annyira nem.
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Alien kávégép, a LaMarzocco 90. Lélegzetelállítóan gyönyörű valami, ami azonnal kellene. Más kérdés, hogy amire itt használták, az már annyira nem kellene...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Épp csak repülni nem tud a Rancilio legújabb űrhajója. A bemutató alatt kaptunk két presszót: egyet hagyományos, módon, másodikat nyomás/hőmérséklet profilozós csapolással. Zongorázni lehetett a különbséget, nagyon meggyőző volt. Csak azt a fránya csavarfejet tüntetnék már el a zuhanyfejből...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Hölgyeim és Uraim: a Scharf automatikus dugattyús (pisztonos) kávégépe! A lényeg a dologban: a vizet nem pumpa juttatja a kávépogácsára, hanem egy dugattyú, mint pl. egy kis la pavoni gépen. Ezzel a módszerrel állítólag sokkal tökéletesebb a kioldódás. Ezt az állítást nem tudtuk tesztelni, mert a gép ebben a formában nagyon tetszetős, DE! Hogy azt az égetett zaccszökevény-ázalékot, ami leFŐTT rajta, nos, mondjuk, hogy ízlés dolga. A promóter kifejezetten büszkén említette, hogy robusztás ízvilágú italt tud ezzel készíteni 100% arabica kávéból... erre nem is tudtunk mit mondani, csak elismerően hümmögtünk. A gép képes amúgy tömörítés nélkül is presszót készíteni, így kocabarista-biztos. Mondjuk ami a produktumot illeti, arra tényleg kár volna baristát pazarolni. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Az Alvorado standjánál pontosan azt kaptuk, amire számítottunk. Azaz jobbat. A török kávé kellemes, zamatos és kifejezetten üdítő volt a sok robustás presszó után. Lájk!
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Ők itt egyenesen egy el salvadori farmról vásárolnak babot (is), és amellett, hogy igen mosolygósak, a kávéjuk is kellemes volt. 

 0
Tovább

Milyen a kávé íze?

Aromát a kávéba, kávét az aromába!

Ha az ember fia (jánya)kávézóban dolgozik, lehet az a legfancybb hely, előbb utóbb szembesül a barista a kérdéssel: ízesített kávétok van?

Nincs.

kávé aroma presszó espresso
Ha valakinek ennyi aroma (íz) nem elég, akkor nyúljon sziruphoz!

 De miért nincs? Nézzük így: a kávé önmagában egy íz. Miért akarnánk keverni? Node. A kávé ital, mint olyan, igazából ízjegyek bonyolult összessége, harmóniája, és itt a hangsúly a harmónián van. Amikor azt mondom, hogy a Brazil kávé alapvetően keserű csokis, kakaós ízű, akkor miért is nem akarom ezeket az ízjegyeket valódi csokival felerősíteni? Egyáltalán, hogyan lehetséges aromatizálni a kávét? No, akkor gondolkodjunk!

Az aroma leginkább vagy a kész kávéitalba kerül, vagy a kávébab feldolgozása során kerül a levesbe. Előző megoldás során a különféle aromák, szirupok, kivonatok kerülnek egy csészébe az eszpresszóval, míg utóbbi megoldás esetében közvetlenül pörkölés után (közben?) aromatizálják a kávészemeket. Szóval mit is tanultunk az aromatizálásról?

kávé aroma presszó espresso
Az élelmiszeripari mérnökök manapság már csodákra (is) képesek
  • vagy a kész italt ízesítjük aromákkal, szirupokkal, cukros izékkel
  • vagy a pörkölést követően kerül az olajos aromapermet a frissen pörkölt kávéra, ami magába szívja azt

Mivel? Mivel sokan kérik, ezért nyilván van. Komolyabbra fordítva: az aromák lehetnek természetesek és kémiai úton előállítottak. Hogy miért lesz egyik vagy másik adalék káros az egészségre, ebbe most nem mennék bele, mivel se nem értek hozzá, se nem szeretném megkapargatni az összeesküvés E-lméletek vékony cremarétegét.

Kulturális különbözőségek

Kinek jutna eszébe, hogy egy üveg minőségi borba bármifajta aromát tegyen? Vagy urambocsáss ízesítéssel javítson egy pohár portóin? Ugyanakkor mézes, fahéjas, vaníliás pálinka gondolatától már nem nyúl a lopótökért a sommelier hogy fejbe verje a vendéget, Gergő is jobb szereti a fahéjas Zubrovkát, mint a tisztát. 

kávé aroma presszó espresso
Van benne minden is, meg még bor is. vagy kávé. Vagy is.

Egy komoly barista véleményem szerint manapság nem szívesen dolgozik aromákkal, ha a kávé valódi ízeit szeretné a vendégeinek kínálni. Itt most tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy mi van a rossz minőségű kávékkal, amin már csak javítani lehet…? A mai elkényeztetett kávés világban tucatnyi  minőségi, terület szelektált kávéból válogathatunk, a pörkölés és a feldolgozástól függően pedig szinte végtelen az íz variációk száma, a keverékekről pedig még nem is beszéltünk. A helyzet az, hogy az ízesítéssel amennyit hozzáadunk, annyit el is fedünk abból az igencsak bonyolult folyamat során létrejött ízharmóniából, amit a pörkölőmester a baristával közösen kicsiholt.

kávé aroma presszó espresso
Éééés ott a szirup!

Ok, a presszóba, ha minőségi, inkább ne tegyünk aromát. É mi a helyzet a tejes italokkal?

A jól elkészített tejkrém igazán kellemes harmóniát alkot a presszókávéval, szeretjük is a jó cappuccinot, flat white-ot. Ezek az italok ugyanakkor teljes értékű édességként is megállják a helyüket az én szememben, így az ízesítésüket is másképp ítélem meg. Egy ilyen ital élvezete nyilván nem a kávé, mint olyan feltételek nélküli íz élvezetéről szól, hanem egy másfajta, általában édes ízélmény kereséséről. Ez is lehet trendi, nem véletlen, hogy a nagyobb kávézóláncok előszeretettel állnak elő újabb és újabb ízesített tejes kávékölteményekkel.

Én azt mondom: ha ragaszkodunk hozzá, akkor szirupot a „tejes kávéba” tegyünk, a presszónkat pedig hagyjuk tisztán.

kávé aroma presszó espresso
Miért kellene ebbe bármi más?

 0
Tovább

Rövidkv, avagy a Kávé és főzője

blogavatar

Még egy blog, ahol kávé címszó alatt a szerző önmagáról pukkantgat el kisebb-nagyobb lufikat. Ejj, de azért lesz szó kávézókról, kávékról és minden firlefrancról, ami egy kávészeretőnek érdekes lehet. Elöljáróban talán még annyit, hogy: igen, szeretem a kávét, leginkább a rövidet, inni is, főzni is, és a történeteket is, írni is, a kávézókat is – azokat nagyon – a kávéfőzőket, a különféle kávés kütyüket, és úgy általában a k és a v betűket. Ha tetszenek az írásaim, teccikeld, esetleg örvendeztess meg egy megosztással.

Utolsó kommentek