Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy kezdő tapasztalatai a kávé világával

Új szerző debütál a RövidKV oldalain, fogadjátok szeretettel! Mivel én már ellustultam a Blue Bird-ben, így még nagyobb öröm számomra, hogy vannak, akik nem restek monitorra vetni kávés kalandjaikat. Ímhol Balogh Péter első, pilóta írása:

Felkészülés az első lépésre

(pilot)

„Ez forró csoki” – gondoltam.

A papírpohár kissé égette ujjaim hegyét, erre a mai napig emlékszek. Arra is emlékszek még, hogy mennyire meg voltam lepődve azon, hogy ilyen is lehet a kávé. Sőt, hogy ez a kávé.

péterírta kávé kezdő
Nna mi ez? Milyen kávés eszköz? Aki erre felelni tud, az máris léphet a következő szintre.(karpatikaligula)

Korábbi kísérletezéseim ténye a kotyogóssal, olcsóbb házi Espresso gépekkel és mindenféle instant kávékkal szinte szégyenbe hozott abban a pillanatban. Mert amit a kezemben tartottam, az egy pohárnyi brazil arabicaból készített, rendesen felgőzölt tejjel nyakonöntött cappuccino volt. És baromira nem volt égett, keserű, zaccos íze. Nem valami híg, testetlen lötty volt. Nem azt éreztem tőle, hogy úristen, csak legyek már túl rajta, hanem szép lassan akartam elkortyolni, kiélvezve és kiérezve az utolsó cseppben rejlő aromákat is.

Ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem: én ezt meg akarom tanulni.

Persze nem akartam barista lenni; az egy főre jutó baristák száma már így is majdnem sok volt ebben az álmos Alföldi városban. Viszont szerettem volna rendelkezni azzal a tudással, ami ahhoz kell, hogy akár otthon is olyan kávét önthessek a bögrémbe, mint amilyet a srácok adnak a kezembe a kávézóban.

péterírta kávé kezdő
Sokan gondolják úgy, hogy a late art öncélú majomkodás. Szerintem olyan ez, mint heggesztéskor egy szép varrat: a mesterségem címere. Finomabb nem lesz tőle a kávé, de jelzi az igényességet, a helyesen elkészített tejkrémet. (karpatikaligula)

Tisztában voltam vele már akkor is, hogy ez kicsit kétoldalú dolog lesz. Mert persze, az elméletet könnyen meg fogom tudni tanulni; annyi leírást, cikket, videót lehet találni a neten erről a témáról, hogy szinte sok is. A gyakorlat – na az más. Mert otthon a rendes kávé elkészítéséhez szükséges eszközök száma.. nézzük csak.. nagyjából kettő. Van kanalam, meg bögrém. Kezdésnek jó, de ezzel legfeljebb szűretlen cold brew-t tudnék csinálni, olyan kávét, ami az egész ötletet megihlette: nem.

A fejemben már el is kezdtem összetenni egy listát arról, hogy mire is lesz szükségem: pörkölt szemes kávé, kávédaráló, a sokféle kávéfőző közül legalább egy (a kotyogóst a kamra legfelső polcára száműztem pár éve egy igen emlékezetes kávézás után), ha találok elérhető közelségben és áron: tejhabosító vagy gőzölő. Ezt nevezhetjük akár alapcsomagnak is, de talán ez a leguniverzálisabb szett; ezzel már el fogok tudni indulni, és olyan kávét is fogok tudni készíteni, amit nem csak én, hanem a kávéra és annak ízére igen érzékeny párom is szívesen megiszik.

péterírta kávé kezdő
Ha a kávéd friss, akkor a kávéd is kávésabb lesz... bátran a mokával!

Tudom, hogy nálam szinte csak tapasztaltabb emberek léteznek a kávé világában, és hogy páran hol kuncogva, hol felvont szemöldökkel olvassák majd tapasztalataimat.. de van-e jobb módja előrehaladásom folyamatának megőrzésére, mint az, ha megosztom az egészet? Reményeim szerint még profitálhatok is belőle, hiszen így könnyen kaphatok tanácsokat nálam hozzáértőbbektől, finom útmutatásokat, ha valamit rosszul csinálnék.

Így tehát a későbbiekben megosztom Veletek tapasztalataim a kávé világában.

Köszönet Péternek az írásért, kíváncsian várom a következő lépéseit! Ha kedvet kaptál Te is, ne habozz, továbbra is várom akár szöveges, akár képi alkotásaitokat!

 2
Tovább

Út a filterekhez

Urak és az ő huncutságaik

Karácsonyi Costarica ColdDrip Coctail, ala Blue

Rég volt, hogy a szent „mutty” oltárán áldoztam kávészemeket, főleg régen írtam erről bármit. is. Pedig buzog a tettvágy, csak mostanában a buzgás iránya inkább a szervezés felé terelődött, mintsem a kávékészítés felé. Viszont szereztünk egy új játékszert, s ha már játék, akkor vegyük komolyan.

önmagában a v60 filter szettet filterekkel már tízezer körül megkapjuk

Anno akkora presszónáci voltam, hogy a filterezést valamiféle úri huncutságnak tartottam, kávépocsékolásnak, urambocsá identitásbeli tévelygésnek…

Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Ma már csak nevetek a régebbi beidegződéseimen. Persze, nincs ebben semmi fura, sokkal inkább a kávé, mint kulturális jelenség pszihózisához tartozik, hogy sok tekintetben vakok vagyunk vele kapcsolatban, avagy a kávézási szokásaink rabjai, vagy csak simán kultúrsznobok, mert a kávé az egy fekete, forró, keserű… ok, ezen már szerencsére túl vagyunk. Nem mondom, ma is a presszó vonal a kedvencem, a sűrű, testes, balanszos italokat részesítem előnyben, de egyre többet filterezem is, hideg és meleg kávékkal egyaránt kísérletezek. Nagy kedvencem lett az aeropress, a v60 természetesen, de legkedvesebb számomra mégis a csepegtető torony lett. Egyrészt olyan ízeket hoz elő a kávéból, amik amellett, hogy meglepőek, igazán felismerhetőek is. Mint más filternél, itt is nagyon széles a játéktér, variálhatunk kedvünkre a mennyiségekkel, őrleménnyel, csepegtetési sebességgel, hőfokkal. IS!

használjunk gyümölcsöket, akár fagyasztva is

Mert ugyan ki szabja meg, hogy csak vizet tölthetünk a tartályba? (ok, kioldódás miatt bármi, ami nem alacsony ásványi anyag tartalmú tiszta víz, csak árt a kávé kioldódásának) A kókuszvíz például szerintem csodásan működik közepes pörkölésű afrikai kávékkal, jegesen és szobahőmérsékleten is. De mi van akkor, ha a kávéőrleményhez adunk gyümölcsöket? Az egyszerűség kedvéért a kávéra jellemző ízjegyeknek megfelelően: narancsot, áfonyát, szedret… vagy amit akartok. Ok, nem ezzel tervezek nyerni a barista vébén, de még csak azt sem mondhatom, hogy ez egy „helyes” kávékészítési eljárás. Viszont egyedi, haramonikus, telt ízű italt kapunk, amely hűen mutatja a kávénk jellegzetességeit a hozzáadott ízjegyekkel együtt.

ott a rétegekben az okosság!

Szerencsére manapság már ugyan olyan egyszerű beszerezni egy Hario v60 szettet, mint egy kotyogót (igen, az a mokka főző!), de egy csepegtető tornyot is megkapunk rendelésre pár nap alatt. Minden ketyerét beszerezhetünk, az áruk sem horror (őrlő meg mindenhez kell, azt nem ússzuk meg).  Jómagam csak bíztatni tudok mindenkit, hogy bátran kísérletezzen. Ha pedig úgy érzi, talált valami érdekeset, ossza meg bátran!

Egy kezdő szett megvásárlása sem feltétlenül horror összeg, és manapság sok helyen beszerezhetőek a filterezéshez szükséges ketyerék 

Egy kis reklám: Várunk mindenkit szeretettel a Blue Bird Roastery-ben, ahol a kávék mellett különféle kiegészítőket is vásárolhattok!

 0
Tovább

Milyen a kávé íze?

Aromát a kávéba, kávét az aromába!

Ha az ember fia (jánya)kávézóban dolgozik, lehet az a legfancybb hely, előbb utóbb szembesül a barista a kérdéssel: ízesített kávétok van?

Nincs.

kávé aroma presszó espresso
Ha valakinek ennyi aroma (íz) nem elég, akkor nyúljon sziruphoz!

 De miért nincs? Nézzük így: a kávé önmagában egy íz. Miért akarnánk keverni? Node. A kávé ital, mint olyan, igazából ízjegyek bonyolult összessége, harmóniája, és itt a hangsúly a harmónián van. Amikor azt mondom, hogy a Brazil kávé alapvetően keserű csokis, kakaós ízű, akkor miért is nem akarom ezeket az ízjegyeket valódi csokival felerősíteni? Egyáltalán, hogyan lehetséges aromatizálni a kávét? No, akkor gondolkodjunk!

Az aroma leginkább vagy a kész kávéitalba kerül, vagy a kávébab feldolgozása során kerül a levesbe. Előző megoldás során a különféle aromák, szirupok, kivonatok kerülnek egy csészébe az eszpresszóval, míg utóbbi megoldás esetében közvetlenül pörkölés után (közben?) aromatizálják a kávészemeket. Szóval mit is tanultunk az aromatizálásról?

kávé aroma presszó espresso
Az élelmiszeripari mérnökök manapság már csodákra (is) képesek
  • vagy a kész italt ízesítjük aromákkal, szirupokkal, cukros izékkel
  • vagy a pörkölést követően kerül az olajos aromapermet a frissen pörkölt kávéra, ami magába szívja azt

Mivel? Mivel sokan kérik, ezért nyilván van. Komolyabbra fordítva: az aromák lehetnek természetesek és kémiai úton előállítottak. Hogy miért lesz egyik vagy másik adalék káros az egészségre, ebbe most nem mennék bele, mivel se nem értek hozzá, se nem szeretném megkapargatni az összeesküvés E-lméletek vékony cremarétegét.

Kulturális különbözőségek

Kinek jutna eszébe, hogy egy üveg minőségi borba bármifajta aromát tegyen? Vagy urambocsáss ízesítéssel javítson egy pohár portóin? Ugyanakkor mézes, fahéjas, vaníliás pálinka gondolatától már nem nyúl a lopótökért a sommelier hogy fejbe verje a vendéget, Gergő is jobb szereti a fahéjas Zubrovkát, mint a tisztát. 

kávé aroma presszó espresso
Van benne minden is, meg még bor is. vagy kávé. Vagy is.

Egy komoly barista véleményem szerint manapság nem szívesen dolgozik aromákkal, ha a kávé valódi ízeit szeretné a vendégeinek kínálni. Itt most tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy mi van a rossz minőségű kávékkal, amin már csak javítani lehet…? A mai elkényeztetett kávés világban tucatnyi  minőségi, terület szelektált kávéból válogathatunk, a pörkölés és a feldolgozástól függően pedig szinte végtelen az íz variációk száma, a keverékekről pedig még nem is beszéltünk. A helyzet az, hogy az ízesítéssel amennyit hozzáadunk, annyit el is fedünk abból az igencsak bonyolult folyamat során létrejött ízharmóniából, amit a pörkölőmester a baristával közösen kicsiholt.

kávé aroma presszó espresso
Éééés ott a szirup!

Ok, a presszóba, ha minőségi, inkább ne tegyünk aromát. É mi a helyzet a tejes italokkal?

A jól elkészített tejkrém igazán kellemes harmóniát alkot a presszókávéval, szeretjük is a jó cappuccinot, flat white-ot. Ezek az italok ugyanakkor teljes értékű édességként is megállják a helyüket az én szememben, így az ízesítésüket is másképp ítélem meg. Egy ilyen ital élvezete nyilván nem a kávé, mint olyan feltételek nélküli íz élvezetéről szól, hanem egy másfajta, általában édes ízélmény kereséséről. Ez is lehet trendi, nem véletlen, hogy a nagyobb kávézóláncok előszeretettel állnak elő újabb és újabb ízesített tejes kávékölteményekkel.

Én azt mondom: ha ragaszkodunk hozzá, akkor szirupot a „tejes kávéba” tegyünk, a presszónkat pedig hagyjuk tisztán.

kávé aroma presszó espresso
Miért kellene ebbe bármi más?

 0
Tovább

A barista gyűjt

Kávét a vendégnek, Kawasakit a baristának!

kávé cold brew bluebird caffee barista
Ilyen cuki orvosságos üvegekben vihető el a kézműves hidegen készített kávénk. Hát nem ennivaló innivaló?

Úgy fest, pár másodperccel vagyok csak egy újabb marhaság elkövetése előtt. Tudjátok, ilyenkor elhatalmasodik az emberen az ismeretlenbe vágyódás egyszerre kellemesen borzongató és idegesítő érzése. Aztán meg lehet, hogy semmiből semmi sem lesz, de az ember csak menne előre, így megy ez.

Bizony, a barista gyűjt. Jó ezt leírni, két okból is. Egyrészt ma már nyugodt szívvel titulálom magam baristának, úgy érzem, lassan megtanultam a szakma alapjait. Az’tán meg lehet, hogy más másképp látja, de ez az én véleményem, és általában magammal jövök ki a legnehezebben. Kicsi győzelem.

kávé cold brew bluebird caffee barista
És ott a kókuszos dripp!

A sok tanulás mellett a Blue Birdben szerencsére van alkalom kreatívkodni is, amiből két dolog kerekedett ki eddig, talán jó dolgok. Az első, amiről már itt is merek írni, az a saját recept alapján készített cold drip, azaz hidegen csepegtetett kávé. Egy cég megkeresésére igyekeztem kávés kreációakt kiagyalni, aminek az lett az eredménye, hogy találtunk egy egészen új ízvilágot. A kókuszvízről egészen eddig nullával egyenértékű tudásom volt, most pedig már itt sorakoznak a hűtőben az eladásra készített kókuszvízzel csepegtetett hideg kávék…. vagy mik. Talán a kávés ital a helyes megjelölés. Hogy mekkora zabszem volt a seggemben, amikor Nikó megrendelte az első adag üvegcsét a „gyártás” megkezdéséhez, az csak mostanában tisztul előttem. Elég legyen annyi, hogy hetekig kávéval, csepegtetéssel, mennyiségekkel álmodtam. Az első mély levegőt akkor vettem, amikor egy egészen kellemes hangvételű blogbejegyzés született a termékről. Ittam is rá azonnal egy féldecit a lányokkal.

De mit és mire is gyűjt a barista? Elsősorban erőt, hogy megugorja a következő millimétert, egyre jobb legyen a napi rutinban ugyanakkor legyen képes valami (nehezen megfogalmazható) pluszra.  

kávé cold brew bluebird caffee barista
Lehet tip-pelni, mire gyűjtök

Ezen kívül pedig gyűjt még másra is, jelen esetben régi álmára, egy Kawasaki Zephyrre. Viccnek indult pár hónapja a kiírás, így a motoros szezon közepén viszont véresen komolyra fordult a helyzet.

Jelzem, munka van bőven, a bejegyzés első sorának leírása és eme mondat bevésése között épp annyi idő telt el, amennyi elég lett egy Zephyr 550B elszalasztására. A barista jelenleg búúús panda. Sebaj, lehet a sors, vagy valami ahhoz hasonló, nagy szőrös, éles fogú állat keze lehet a dologban (ja nem, az a mirha) és ennek így kell lennie. Annyi bizonyos, hogy a vendégek borravaló-adó kedve látványosan megnő, ha valami viccesnek ható aprósággal hívjuk fel a figyelmüket az apró otthagyására. Ebben az esetben persze viccről szó sincs, de sokan kérdezik meg nevetve, ugyan, mennyi gyűlt már össze? Elég lesz ez küllőre? BKK bérletre nem jönne össze hamarabb? És így tovább.

kávé cold brew bluebird caffee barista
elképesztően gyönyörű ez a korai új retro forma. Az idejét is tudom, mert pontosan 10 éve vágyom rá. 

Persze, nem ezért ad, aki ad borravalót. De néha azért elálmodozom, milyen is lenne, ha már annyira jó barista lennék, hogy egy presszó után valaki annyira elégedett, hogy odatámaszt egy Zephyrt a pulthoz és csak annyit mond: köszönöm.

 0
Tovább

Miért keserű?

Kávé, ízvilág, és ami a barista munkanapok mögött van

Minden munkakörnek megvannak a maga szépségei, árnyoldalai, sajátos nyelvezete, vagy éppen jellemző történetei.

kávé ízjegyek barista munkasprint
Szakma ez már régen, kérem

 A barista, mint szakma egyik érdekessége, hogy nem is olyan régi, sőt, a kávékészítés tulajdonképpen sokkal régebbi tevékenység, mint amióta barista szakmáról beszélhetünk egyáltalán. Emiatt aztán sokszor fordul elő egy kávézóban, hogy a vendég többet tud, vagy legalábbis úgy hiszi, hogy felvilágosultabb az őt kiszolgáló baristánál kávés kérdésekben, hiszen „kávét bárki tud főzni”, „az nem is igazi munka”. Kicsit olyan ez, mint amikor zsenge magyarszakosként tízből kilenc szövegre rávágtam, hogy „na ja, ilyet bárki tud írni”… Ma már fogékonyabb vagyok az egyszerű(neklátszó) dolgok mögöttes tartalmára, de abszolút meg tudom érteni, miért van annyi félreértés a kávé és a kávés szakma körül. Nézzünk meg párat a gyakori vitás kérdések közül, amikkel a barista talákozik munkája során:

kávé ízjegyek barista munkasprint
érdemes végigkóstolni, milyen kávé, milyen pörkölés "mit tud"? Egyre több helyen kóstolhatunk saját pörkölést, a barista-munkások is egyre többet tudnak, beszélgessünk velük!
  1. A Kávé keserű

Mindmáig tartja magát a nézet, hogy a ’kávé’ egy fekete, forró, keserű bögre lé. Nem, dehogy az.

Persze régen, a kávézás első hullámának nevezett sötét korszakban, a mocsári robuszta érában kénytelenek voltak szénné pörkölni a babokat, hogy legalább valami egységes ízt kapjanak végeredményben. Bizony, a széné pörköléstől lesz igazán kesernyés a kávé, ami tulajdonképpen már rég nem is kávé. Az évek során annyira beégett az agyunkba ez az ízjegy, olyan mértékben azonosult magával a kávéval, hogy azóta is tartja magát. Épp a minap egy vendég mindenáron meg akart győzni, hogy a kávé alapvető ízjegye a ’keserű’. Vendéggel nem vitatkozunk, így bátorítottam, hogy csak kóstoljon. Miután megitta a kávéját, kissé csodálkozva mondta, hogy milyen érdekes, gyümölcsös, fűszeres ízeket érzett, semmi keserűség nem volt benne. –Nna, mondom, ugye? – Igen, igen… de azért a kávé mégiscsak a keserű ízjegyek közzé tartozik! – Nno. Hát mit lehet erre mondani? Hiába a sok munka, második, meg harmadik hullám, speciality meg mégspecialitybb, ez a zsigeri vikipédia még mindig működik.

kávé ízjegyek barista munkasprint
Az ízjegy: keserű!... vagy nem. nem. Ha keserű, akkor már rég rossz. hacsak nem azt szereti valaki. De az már ízlés. és az más tészta.
  1. "A kávé egy por"

Bizony az. Előbb utóbb legalábbis. Ahogyan mindannyian. De hogy életét gyümölcsként kezdi, az is faktum. Bizony sokan a mai napig nem akarják elhinni, ha azt hallják, hogy a kávé egy gyümölcs. Ilyenkor mosolyognak, erőltetetten nevetgélnek, hogy, ja persze, a gumi meg fán nő biztosan, Tokaj szőlővesszején meg nesztlét csepegtettél, ők ezt nem veszik be. Még mikor megmutatjuk a zöld kávébabokat, akkor is sokan kétkedően néznek, hogy abból meg ugyan hogyan lesz kávé? Talán, ha bemondaná a tévé, vagy megírná a minden(szirszar)egyben.hu, akkor talán elhinnék, mert a baristának, én úgy látom, egyelőre nem mindenki hisz. Mondom ezt én.

kávé ízjegyek barista munkasprint
És ott a KÁVÉ!
  1. „kérek egy erőset”

Ez a kérés az egyik kedvencem, és ahelyett, hogy belemennék egy kávés blogon abba, mitől is lesz „erős” egy kávé, inkább egy analógiát írnék le, ami épp az eszembe jutott. Arra gondoltam, milyen lenne, ha bemennék, mondjuk a bortársasághoz, és a hatalmas kínálatot látva, végighallgatva a termőterületek, fajták stb. szerinti ajánlatot azt mondanám a sommelier-nek: kérek egy erőset! Jó, jó, hallom is, ahogy felmordul az olvasó, hogy de hát a kávét azért iszom, mert a koffein felébreszt, tehát alapvető ismertetőjegynek kellene lennie az erősségnek, nem az aszalttikmonyaromát kell emlegetni! És végső soron igazat is adok. Mert a szőlőlébe sem véletlenül került az alkohol… aztán meg mégse.

kávé ízjegyek barista munkasprint
Koffeintartalomban nincs különbség egy presso, egy late, vagy épp egy cortado között. A szervezetünk nem érzékeli "lórúgásnak" a tejes italokat, ezért hihetjük, hogy végsősoron gyengébbek. Denem.
  1. „kérek egy normál kávét”

Ez a mondat jellemzően angolul hangzik el turisták részéről. Hogy mit értenek alatta, azt csak ők tudják, ilyenkor általában két dolog történik: hosszú magyarázkodás, kérdez-felelek, barkochba és activity kezdődik annak érdekében, hogy kiderítsük a vásárló szándékát; végül készítek egy americanot. Az esetek többségében ugyanis az egyszeri turista úgy gondolkodik, hogy ami neki otthon megszokott, azt kapja bárhol. Is. Meg mindenhol. Hogy miért hiszi, nem tudom. Az esetek többségében a normál kávé valamilyen hosszú kávét jelent. Persze van tételes árlistánk, de én is úgy vagyok vele, hogy külföldön hajlamos vagyok lazábban venni az ilyesmit. Például legutóbb Ungváron (ok, az pont nem külföld nekem) betértem a Paszizsuba és anélkül, hogy átbújtam volna az itallapot, pökhendien kértem egy Flat White-ot. Nem igazán értették, mit is szeretnék (a Paszizsu amúgy egy jó kávézó), de első kérdésre elmagyaráztam pontosan. És meg is kaptam. Csak épp nem egy „normál flat white” –ot, hanem valami olyasmit…

kávé ízjegyek barista munkasprint
normál kávéból sosem elég!

És a végére pár, baristakedvenc mondat, amiket munkám során szinte naponta hallok:

  • 12 féle kávénk van… - a jobbikból kérek!
  • világos pörkölésű olaszos kávét kérek!
  • cappuccinot kérek, mert ma már ittam egyet (ok, ennek van alapja, de akkor is)
  • arabicából kérem a legerősebbet!
  • hányat iszol naponta?

Tényleg. Ti hányat isztok naponta?

 0
Tovább

La Caffetteria – igazi ungvári olasz

Az Era mellett pár lépésre nyílt Ungvár egyik új olasz szeglete, az Oriental Caffé-t forgalmazó La Caffetteria, azaza A Kávézó.

kávé kávézó
A kávézó - nem túl ötletes, de sokat ígérő elnevezés

Két lelkes ungvári kávészerető, Nándi és Ricsi kitartását dicséri, hogy nem csupán egy kávézót akartak nyitni a sok közül. Hangzatos, ugye? A Kávézó. Azt kell mondjam, a hely valóban visszatükrözi a srácok ambícióit. Szép is, jó is, mutatós és kellemes, hangulatos…. atyaég, el sem hiszem, hogy ezeket én írom. Akik ismernek, tudják, hogy nehezen dicsérek. Persze, kicsit talán elfogult vagyok, hisz ismerem a tulajokat, és kissé talán magaménak is érzem, amit csinálnak, de ez legyen a legnagyobb hibám. A srácok vallják, hogy csakis azt várhatjuk másoktól, amit magunktól is. Ha igénytelenek vagyunk, ne csodálkozzunk, hogy ugyan azt kapjuk vissza.

kávé kávézó
Tisztaság, rend, kellemes környezet.

A kávéház „csinálás” Ungváron kényes feladat. Jól akarod csinálni? Pénzt akarsz keresni? Esetleg mindkettőt egyszerre? Sokan úgy képzelik, hogy kávézót nyitni a világ legegyszerűbb dolga, hisz mi kell hozzá? Egy kis helyiség, egy kávégép, pár csésze, valamilyen kávé és már mehet is az üzlet. Mennyi is egy csésze espresso önköltsége? 2-3 hrn? És mennyit lehet elkérni érte? 10-20 hrn-t? Ungváron szinte bárhol eladható 50-100 kávé naponta, és akkor másról nem is beszéltünk. Instant meggazdagodás. Ahha… Sokat nem magyaráznék, aki így gondolja, nyugodtan gondolja újra.

De akkor mi is kell a jó kávézóhoz?

  1. Először is jó kávé.
  2. Ahhoz jó alapanyag.
  3. Az alapanyaghoz jó gépek.
  4. A gépekhez pedig egy hozzáértő barista.
  5. Mindezt öntsük nyakon egy vedér pénzzel.
  6. Helyezzük el mindezt egy jó helyen.
  7. Szerezzük be a megfelelő engedélyeket.

Már nyithatunk is.

kávé kávézó
Az Orientalcaffé (jja, mint az Express) szemes kávéit is megvásárolhatjuk

A srácok végigjárták, amit végig kellett, a végeredmény pedig egy kellemes, világos kis hely nem messze a BÁMtól. Amikor beléptem a kávézóba, egyből feltűnt a tisztaság. A La Spaziale ragyog, mellette két f64-ben egy 80/20-as olaszos keverék és egy százas arabica lakik az Orientalcaffé pörkölőtől. Sötét pörkölésről beszélünk, de a szemek nem olajosak. Kis pörkölési hibát sajnos találtam a szemek között. Először pressonak, majd ristrettonak kóstoltam meg, végül cappuccinot kóstoltam.

kávé kávézó
Csokoládé, karamell, dió és mogyoró ízjegyeit fedezni fel a ristrettoban. Nincs bántó utóíz, igazi reggeli ébresztő olasz ital.

Számomra egyértelműen pozitív élményt nyújtott a rövid ital, cappuccinoban is szépen muzsikál az olasz blend. A presso mennyiséget én kissé üresnek találtam, de nem bántóan. Amit fontosnak tartok megemlíteni, hogy a lelkes barista kifejezetten önkritikus, a tisztaságra ugyanolyan gondosan figyel, mint a kávéitalok esztétikus kinézetére. Engem meggyőzött a minőség, az olaszos kávék kedvelőinek kifejezetten ajánlott a hely!

Hova menjek, ha megkóstolnám ezt az Orientalcaffé-t?

A La Caffetteria címe: Ungvár, Hryboiedova u. 3.kávé kávézó

 0
Tovább

A jó kávé pofonegyszerű

Őrlemény egyengetés – te is pofozod?

A kávéfőzés egyszerű...

Egy jó presszó elkészítése bonyolult folyamat.

Sok dolog, mítosz, legenda, tény és hit játszik szerepet abban, hogy ki hogyan készíti elő a kávét csapolás előtt. Mert bizony ez egy ilyen szakma. Minden bizonyítható hasznú mozzanatra jut egy pusztán meggyőződésre alapuló is. Mondom, ez egy ilyen szakma.

eloszlatás kávé őrlemény pofon
Ha Ő mondja...

Kimérhetjük, hogy milyen víz nem teszi tönkre a gépünket, de mi a helyzet a kávé kioldódásával, az ízével? Tényleg megöl az alumínium bojler, és csak a réz a tuti? 20kg-al kell tömöríteni, vagy elég csak rányomni érzéssel?  Az őrlemény rögösödése megöli a lefolyást, vagy ez csak mese cremával?

Sok dologban van legalábbis időleges konszenzus a baristák között, ilyen például a konzisztens őrlemény, a hőstabilitás vagy a frissesség kérdése, és ide tartozik az őrlemény megfelelő eloszlatása is a kosárban. De hogyan csináljuk?

eloszlatás kávé őrlemény pofon
A pofozós módszerről bővebben itt olvasható

„A disztribúció az őrlemény egyenletes eloszlatását jelenti a szűrőkosárban. Ha az őrlemény nem egyenletes, akkor tömörítéskor nem fog egyenletesen tömörödni, és különböző sűrűségű részek fognak benne keletkezni.
A víz, és főleg a nagy nyomású, arra távozik, amelyre a kisebb ellenállást talál.
Kávékészítésnél a célunk, hogy egyenletesen haladjon át a pogácsán, azonos mértékben oldja ki annak tartalmát.
Ellenkező esetben csatornásodni fog, egyes részei alul, más részei túllúgozódnak.”

Épp a napokban jelent meg egy egészen kimerítő összefoglaló az Espresso Barista Concept facebook oldalán, ami ráadásul egybevág a személyes gondjaimmal, tudniillik hogy túl sokat szöszölök egy-egy lefolyás előkészítésével. Az összefoglalóban megtaláltam az általam is leginkább alkalmazott őrleményegyengető metódust, amit nemes egyszerűséggel „pofozás”-nak neveznék el. Vannak jobb megoldások is az őrlemény eloszlatására a kosárban, de amíg nincs valakinek felesleges 30 ezre egy OCD eszközre, vagy nem esztergályos, hogy készítsen magának egyet, addig szerintem a pofozás a legjobb megoldás erre a problémára. Ilyenkor a szűrőtartó oldalának ütögetésével bírjuk rá az őrleményt arra, hogy ugyan már legyen szíves és oszoljon. Mivel ezt kézzel tesszük és nem a tamperrel, így nem okozunk sérülést a krómozáson, és nagyobb hézagokat, sűrűbb/ritkább csatornákat sem tudunk létrehozni az őrleményben, amit aztán szépen félretömöríthetünk.

eloszlatás kávé őrlemény pofon
A wdt, azaz weiss distribution technique során egy tűvel alaposan átkavarjuk az őrleményt, ezzel szüntetve meg minden rögöt. Időigényes feladat.

Kocogtatás – bevallom, amennyire ma már feláll a szőr a hátamon ettől, régebben nagyon tetszett, ha a barista tömörítés közben megkocogtatta a szűrőtartót a tamperrel. Ez valamiért vagánynak tűnt. Ugyanígy tetszetősnek tartom, ahogy a tejes kancsót odaütögetik az asztalhoz. Csak míg az utóbbinak pozitív hatása van a tejkrém állagára nézve – távoznak a nem kívánatos buborékok – addig a szűrőtartó kocogtatása inkább káros. A tamperrel történő ütögetéssel könnyen megsérthetjük a szűrőtartót, vagy a tampert magát. Ezen felül ahelyett, hogy egyengetnénk vele az őrleményt, sokkal inkább egyenetlen részeket hozunk létre vele. Az alábbi videóban Gwilym Davies nagyszerűen kifejti, miért is ne tegyük többé, ha még kocogtatnánk.

Szóval én maradok a pofozásnál. Legalábbis egyelőre. Mert amíg itthon nyugodtan elpofozgatok, addig baristaként a kávézóban már számít a gyorsaság. Szerencsére van már erre is megoldás, ráadásul made in Magyarország. De erről majd ha már a kezemben fogom, egy másik írásban.

eloszlatás kávé őrlemény pofon
A mítikus őrlemény eloszlató (OCD) egy különösen kívánatos példánya

 0
Tovább

Otthoni presszógép, most csak 1999 €?

Kell ez? Ez kell a jó kávéhoz?

Technikai elmélkedés egy kávéfőző kapcsán

kávégép presszó kávé technika
Bocsi, Julius, a jó kávéról nekem nem ez ugrik be elsőre. 

Folyamatosan bukkannak fel a jobbnál jobbnak titulált kávékészítő eszközök, presszógépek, kávéital féleségek. De tényleg jók ezek? Mármint ki mondja meg, hogy jók ezek? És kik vásárolják ezeket egyáltalán? Kinek van pénze, 2-3 ezer eurója egy olyan gépre, aminek a használata macerás? Konkrétan a videót elnézve olyan érzése van az embernek, hogy még a fejlesztő is küzd a technikával. Home baristá-k? Vajon mekkora vásárlóerőt jelenthetnek az otthoni kávémesterek, akik önerőből tanulták ki a barista szakmát? És nekik vajon mi a fontos? Mikortól tanácsosabb inkább kávézóba járni, ha jót akarunk? Nézzünk meg egy videót és beszéljünk a valóban előremutató dolgokról.

1999 euro...

Átfolyás mérés:  egy kis átfolyás mérő minden automata gépben van. Hogy most már egy sokezer eurós manuálisba is bekerülhet, erre nehéz nem elmosolyodni. A lényeg az integrált használatában van és a precizitásában van: a pumpa után kötve azt a vízmennyiséget is beszámolja, amit a rendszer eldob, mondjuk a túlnyomásszelep nyitása miatt.

kávégép presszó kávé technika
A legegyszerűbb átfolyás mérő

Túlnyomás szelep (OPV)/ állítható pumpateljesítmény: ez sem egy ördögtől való dolog, hogy állítani tudjuk, milyen nyomású víz érkezik a kávépogácsánkra. Az OPV segítségével belőhetünk egy maximum nyomásértéket, ami felé nem megy a rendszer csapolás közben. Hogy ezt az állíthatóságot miért rejti gondosan el minden gyártó ezer euró alatt a gép mélyére?  Jó kérdés. Egy potméterrel pedig máris szabályozhatjuk, akár folyamat közben is a pumpa teljesítményét, így a víznyomást. Még egy lépés, és egy mikro chippel, megfelelő szoftverrel készen van a nyomásprofilozás. Alig 1999 eurót kérnek ezért a fícsörért, lehet a kasszához fáradni.

Ez most a full tuning, amit Gaggia Classic vonalon el lehet képzelni. Made in Hungária. Hogy mennyire válik be, az a használat dönti majd el. 

Előáztatás: kell, nem kell? Vitázhatunk rajta, de megoldani nem lenne nagy vasziszdasz. Egy rezgő pumpás gép esetében egyszerűen csak a pumpa kapcsolgatásával imitálható, s máris azon gondolkodunk, hogy miért is kell ezt kihagyni?

PID, állítható hőfokok: minden kávégép mizéria csimborasszója a hőfok ingadozás. A PID kontroller is filléres jóság, amit csakazértsem kapunk meg egy használt gépkocsi ára alatt gyárilag. Nem is csoda, hogy a fórumos tuningtippek első számú favoritja. Hiszen ahány kávé, annyi féle hőfokon lesz igazán jó. De ez csak egy dolog, másik, hogy a lomha hőkapcsolók rettenetes hőingásokat hoznak létre a viszonylag kis tömegű kazánrendszerben, így sose tudhatjuk, hány fokos vizet is csapolunk?

kávégép presszó kávé technika
A gyárban ez senkinek nem jut az eszébe? 

Mérleg: az automata gépek egyik előnye az egyszerűség. A programozható gomboknak hála mindig azonos mennyiségű italt csapolhatunk, oda sem kell figyelni. Vagy mégsem? Alapvetően az átfolyás mérő határozza meg, mikor kapcsoljon le a pumpánk. De mi van akkor, ha túl tömör a kávépogácsánk, és az OPV eldobálta a víz nagy részét? Jók a standartok, de van, hogy egy hosszabb csapolás vezet eredményre, mert az adott kávé másfajta őrleményt kíván. Erre is van spanyol viasz, úgy hívják, mérleg. A csepptálcába/ra építve, integrálva a rendszerbe. Akkor állítja csak le a csapolást, ha a megfelelő mennyiség valóban lefolyt a csészénkbe. Egyszerű? Az. Megkapjuk autóár alatt? Á, dehogy.

kávégép presszó kávé technika
És ott a mérleg!

Gőz: a kicsi bojlerek egyik rákfenéje, hogy nem termelnek elégséges gőzt. 3-4 decis kazántól nem is várhatjuk ezt igazán, pláne nem, ha egyszerre több cappuccinot is készítenénk. Van erre értelmes megoldás? Van. Megkapjuk olcsóért? Nem. Pedig egy plusz thermoblok beépítése igazán nem igényel nasa technológiát. Egy kis blokk is vígan ontja magából a príma száraz gőzt, ráadásul kb akármeddig, amíg áram alatt van. Lekapcsolható, így energiatakarékos. Sok helyet nem foglal, plusz egyszerre aktiválható a kávé kazánjával, hogy pro-k legyünk.

kávégép presszó kávé technika
Az okosság a folyamatosan rendelkezésre álló, erős gőz, ami nem befolyásolja a kávékészítést

Á, nem is folytatom, a tabletről már szót sem ejtek, mert minek? De ha van itt valaki, aki kávégépet építene, kérem, írja meg gyorsan. Ott akarok lenni!

 0
Tovább

És miben reménykedhet egy barista?

Kávés szakma, kávé…zó  – miben reménykedhet a barista?

kávézó kávé presszó ízlés
Engem is

Már egy ideje, hogy baristaként dolgozom a Duna parti városkában, gyűlnek lassan a tapasztalatok. Ahogy halad az idő, egyes elképzelések úgy kopnak el, hogy újabbaknak adják át a helyet. Egyre több kávézót látogatok meg, egyre több kávét kóstolok, egyre több baristával beszégetek, egyre inkább látom, milyen mély a kávékultúra. A kékmadárban lassan megvan a napi száz lefolyás, megyeget a tejkrémrajz, kezd rutinná válni sok dolog, amely először gondot okozott. Ki tudja, a végén még lesz belőlem valami? Remélem.

Ahogy magára a kávézás kultúrájára is reménykedve tekintek. Napi szinten kérdezgetik a betérők, miben is áll a presszókészítés, mitől lehet élvezetesebb egy csésze kávé, és igen, csepp a tengerben, de én is igyekszem hozzácsepegtetni a magamét. Lesem a pörköléseket, keverékeket próbálgatok, arányokat igyekszem kikóstolni, figyelem az öregedést, szagolgatom az őrleményeket, tapogatom a szemcséket, méregetek, forralok, kóstolok. Olykor már tanácsot is merek adni…

kávézó kávé presszó ízlés
Annyi minden, tényleg sok dolog kell egy jó csésze kávéhoz is

De tény, a közízlés még mindig a régi képlet szerint értelmezi a Kávét. „Jó” kávé, amelyik erős. „Erős” kávé a testes, rövid presszó. Ez a képlet akkor borul, amikor nagyon tisztelettudóan visszakérdezek: az íze legyen erőteljes, vagy több legyen a koffein? De hát ahány ember, annyi féle ízt érzékel erőteljesebbnek. Gergő barátom egy csipet chilitől is megborzad, de a borsot két marokkal szórja. Akkor neki mi is az „erős”?

Azt hiszem, egy jó barista visszakérdez. Nem mindenáron tukmál, nem dugja el a cukrot a pultról (komolyan, vendégek mesélték!), de jelen van, nem kioktat, de tájékoztat, mesél, beszél, kommunikál. Más lenne, ha a többség tudná, mit is szeressen? Mert az sem egyszerű. Szereted a kávét? Akkor mit is szeretsz tulajdonképpen? A koffein üdítő hatását? A forró ital testességét? A keserűséget? Az erőteljes ízjegyek harmóniáját kereset netán? Mindezt egyben egy –két rövid hörpintésben, vagy egy tejes italban? Hosszú kávéban, vagy presszóban?

kávézó kávé presszó ízlés
Valahogy így: nem kell fellengzősködni, pláne nem kioktatni. 

Én valóban remélem, hogy nem felesleges munka tizenkét féle kávét tartani, hosszú menüt írni, folyamatosan tájékoztatni a vendégeket, vízkeménységet méricskélni... Olyan kulturális jelenléte van a kávénak itt, a Duna mentén, amit hirtelen nem is tudom, mi helyettesíthetne? Valódi szépségét változatossága adja, változatosságot pedig a barista – jó esetben - garantálja. Nem szeretem az újhullámot? Ahhoz, hogy lássam, mennyire izgalmas, akár utálhatom is. Nem iszok cappuccinot, csak szökőévente? Elkészíteni ettől még kifejezetten élvezem. A kávézó kicsit én vagyok.

És, hogy miben reménykedem leginkább? Még mindig ugyan abban. Vannak dolgok, amik nem bírnak megváltozni… Szóval igen. Kávézó. Saját. Vagy legalább részben saját. Remélem hamar. Ha ő is akarja

kávézó kávé presszó ízlés
Tudom-e már, hogy mit vennék a nyakamba? 

 0
Tovább

Őrölj meg party

KoffeinRandi 3., avagy a kávék és őrlőik - minden, amit az őrlőkről tudni akartál…

Jobb-e egy kúpos őrlő, mint egy síktárcsás? Jobb-e a SuperJolly kése a gyári LaSanMarco-nál? Tud a Hario presszóképes őrleményt? Jobb egy ipari használt-, mint egy új háztartási gép? Lehet-e kis kézivel olyat, mint egy benga motorossal? Megtaláltuk a Szent Grált?

Ezek vagyunk mi

A presszókészítés ott kezdődik, hogy kiválasztjuk a nekünk tetsző presszógépet… majd előbb veszünk egy jó őrlőt. Sajnos jómagam is azon buta emberek táborába tartozom, akik saját hibáikból tanulnak. Atyaég, mennyi kávét ellötyböltem, csak, mert azt hittem, jó lesz nekem először a bolti kávé, ott úgy is leőrlik nekem presszóhoz. Hát nem. Vagyis igen, leőrlik, presszóhoz, de az egy dolog. A másik meg a jó presszó. Szóval kell az őrlő, nem úri muriból, nem passzióból, hanem valóban szükségünk lesz rá és pont. No de mégis milyet vegyünk, mit válasszunk?

A leggyakrabban elhangzó kritérium egy őrlővel szemben, hogy „presszóképes” legyen. Egyszerűen hangzik, mégsem tudja bármelyik modell megugrani a szintet. Először is tisztázzuk a fogalmakat:

Kávéőrlő – presszókávé elkészítéséhez használatos, megfelelő szemcseméretű és konzisztenciájú őrlemény készítésére alkalmas eszköz. Kézi, vagy motoros meghajtással rendelkezik, az őrlést nem hagyományos értelemben vett kések végzik a kávészem minél többszöri felvágásával, hanem őrlőfejek zúzzák egyre apróbb méretűre a babokat.

kávédaráló – olyan B kategóriával vezethető kismotor, amelyik ilyen hangot hallat: brrrrrrrrrrrrrr… szóval nekünk ez most nem jó.

Konzisztens őrlemény – az őrleményünk egyik legfontosabb tulajdonsága a konzisztencia, azaz az egységes állag. A konzisztens őrlemény tetszőleges adagjából vett szemek mérete és – amennyire csak lehetséges – formája megegyezik. A konzisztencia befolyásolja a kioldódást. Csapoláskor a szemcsék oldalai érintkeznek majd a vízzel, ezért a legjobb eredményt az olyan szemcsék adják, amelyen minél több éllel/oldallal, ezáltal nagyobb érintkezési felülettel rendelkeznek.

A képeket ömlesztve adom, a címekből lehet következtetni...

Mit s hogyan kellett volna tesztelnünk, ha tesztelünk? Konzisztencia, zaj, motorerő, rpm, pangó őrleményre való hajlam, praktikusság. Hogyan lett volna értelme tesztelnünk? Minden fajta féle őrlőnek új, módosítatlan, nullkilométeres példányával őrölni ugyanazon kávét, majd lefőzni ugyanazon beállítások mellett, sokszor, stb. De még ez is csak hozzávetőleges eredményeket hozott volna. A tény az, hogy együtt kell élni a géppel egy jó ideig, hogy valódi tesztnek lehessen nevezni a tapasztalataink összefoglalását. Ez még 2 gép esetében is hosszú folyamat, nekünk pedig hirtelen 11 őrlőnk volt egy délutánra!

A szemcséket jóesetben mikroszkóp alatt is érdemes lenne megtekinteni, mi csak szemre sasoltuk az eredményt. Morzsolgattuk az ujjaink között, szagolgattuk, majd csapoltunk a Rancilio s27-el, ami friss szervizt követően működésében mindenféle rakoncát mellőzött. Hiába nyaldosta a kazánnyomás mérője a piros tartományt, a csészékbe egyértelműen hő hiányos, alulextraktált presszók csurogtak. Tehettem bármit, tekergethettem a presostatot akárhova, még azt is mondtam, hogy „múkodj!”, de semmi. S mivel a KoffeinRandi inkább szórakoztató célú rendezvény, mint kollektív szerviz, így hamar arra jutottunk, hogy ha már ott egy Strietman (!), vessük be. Azt kell mondanom, hogy a kis futurisztikus steampunk hipszter cucc leiskolázta a szenvedő HX-es „nagy gépet”. Van ilyen. Próbálkoztunk tesztlapokkal, a srácok becsületére legyen mondva, igyekeztünk.

De.

Sok töprengés után sem tudtam meggyőzni magamat, hogy lenne értelme a Nagy Gaggia Tesztecskéhez hasonló táblázat összeállításának.

Hario Mini Mill, vagy HG1? Eureka Mignon, vagy K10? Talán egy második nekifutásra, vagy 20 forintét megmondom...

 0
Tovább

Budai tuning show Gaggia moddra

KoffeinRandi 2, avagy Gaggia Classic, Bébi!

gaggia koffeinrandi találkozó teszt presszó
Külön köszönet a képekért gpbenedek fórumtársnak. Nyilván csak pont őt nem láthatjátok... Nem ezzel a nyitottal készültek a tesztshottok, de milyen profin néz már ki!

Ez is megtörtént. Buda kellős közepén olyan olasz tuning show-t rendeztünk, hogy elmondva alig hiszem el. Gaggia Classic orgia, kávéfőző kánaán, kávépornó, vagy ami tetszik. A lényeg: összeeresztettük a  tuning létra különféle fokain álló Gaggiaákat, hogy kiderüljön… valami. Kiderült? Valami biztosan. Az ég is, meg mi is nagyokat derültünk kezdetleges kis tesztünkön, amit a kávékorzón látható tesztelési útmutató alapján rittyentettem. De miről is van szó?

gaggia koffeinrandi találkozó teszt presszó
Íme, felsorakoztak a játékosok. Minden dícséret megilleti a tulajokat, akik nem voltak restek elhozni a gépeket!

A célunk az volt, hogy a lehető legkevesebb változó mellett az azonos készülékek különféle tuning megoldásainak kávékészítésre gyakorolt hatását értékeljük. Ezt a mondatot olvassátok el többször is. A lényeg, hogy ez egy tesztnek induló, de bevallottan öncélú móka volt, aminek lettek eredményei is. Lett például egy nagyszerű táblázatunk, amiből mindenki levonhatja a saját következtetéseit, mert hogy én nem megyek be ebbe az utcába, az biztos. Mit utcába, sötét sikátorba, ahol koffeinbe mártott élesre fent őrlőkésekkel ver agyon a félremagyarázás. Félreértés ne essen, szerintem megtettem mindent, ami tőlem és a Macskakőtől tellett az ügy érdekében. De a „szerintem” egy objektív teszthez édes kevés. Ami történt, az a következő:

5 gép – alap GC, rézvízterítős és ipari felsőzűrős GC, csak PID-es GC, PID-es és rézcsöves full GC, csak PID és rézcső, gyári vízterítővel - köszi, srácok! A gépek mind használt készülékek, 2015 előttiek. Sajnos új gépet nem sikerült beszerezni, pedig az érdekes lett volna.

1 barista – köszi, Dani!

1 fajta kávé (Pall Yotz Black LXR - köszi, PY!), egyező őrlemény beállítás, k10 őrlő - köszi Parci!

1 kosár – dupla, 18g őrlemény, 2x16 g-os lefolyás (nem a lefolyási időre mentünk)

1 maroktamper - !

9 bar - ra belőtt nyomás (aztán mégsem teljesen, lásd táblázat) - köszi, Fragola!

4 tagú zsűri, 2 egymás utáni, majd 1 kontrol vakkóstolás minden géppel

Harmadszor is találkozóra hív a Macskakő minden kávészeretőt!
Ezalkalommal a kávékészítés fontossági hierarchiájában olykor méltatlanul alulrangsorolt őrlőkről (daráló!) lesz szó. Kúpos, lapos, késes, kerámia, acél, csapágyas, gyors, lassú, ...... minden kiderül! Ahogy az eddigiekben is, várjuk a gép felajánlásoka! A cél, hogy a kis kézi tekerőlantoktól egészen az ipari gépekig gyüjtsük egy helyre a gépezeteket, majd jól össze is kóstoljuk a produktumukat. Gyertek!

gaggia koffeinrandi találkozó teszt presszó
A tesztlapon minden kóstolás 3x10 pontot érhetett maximum. Külső jegyek, testesség, ízharmónia voltak a szempontok az egyszerűség kedvéért. Ár/értéket ezesetben elhagytuk :)

A gépeket előzőleg nyomásmérővel és hőkamerával állítottuk be (már ahol volt mit). A lényeg az volt, hogy a minimális változó mellett a tuning hatékonyságára derítsünk fényt. Az alapkoncepciónk az volt, hogy a full tuning GC lesz a nyerő, érezhető fölénnyel - a PID mellett a rézcsövezés, réz vízterítő és ipari felsőszűrő is kedvenc tuning elem. Csak a PID meglétének is kifejezett előnynek kell lennie a teszt során a gyári termosztáttal szemben. Ezeket mind feltételeztük, hisz régóta a fórumok egyik vesszőparipája a PID fontossága, a hőstabilitás. A négytagú zsűrinek nem volt épp egyszerű a dolga. Azon túl, hogy kockáztattak egy kiadós koffeinmérgezést, még objektíven pontozniuk is kellett. Három körben. Én élvezettel lestem a történéseket, amikor volt egy kis időm – én daráltam, mértem, csészét melegítettem, mostam, Dani a Gaggiák között pörgött, mint egy felszabályozott Mazzer, hogy minden gördülékenyen menjen. Közhely, de nagy igazság, hogy a kívülről lazának tűnő szervezések mögött hatalmas meló és tapasztalat van. Mi is egyre jobban belejövünk, de például csak a gépek elhelyezése, beállítása elvitt két órát, és a tesztelés akkor még el sem kezdődött...

Tapasztalatok:

gaggia koffeinrandi találkozó teszt presszó
Az összefoglaló táblázatért katt a képre! megéri.

Hogy ennyi melót beletéve mégsem merem igazi tesztnek nevezni a történteket, annak több oka is van. Az már nagyon az elején világossá vált, hogy egy igazi teszthez sokkkkkal több eszköz, mérés, idő kell. Nagyon sok aspektus van, amit figyelembe kell venni. Hiába ugyanaz a széria, mégsem egyeztek tökéletesen a beállított, nem volt két teljesen egyforma gép. Az egyik OPV-jét minden próbálkozás ellenére sem tudtuk 9 barra állítani. A hőkamerás mérésekből az is kiderült, hogy a PID-en beállított érték és a kifolyó víz hőmérséklete között akár 10! fok eltérés is lehet. Számos tapasztalatot szereztünk, amik mind elmondanak valamit arról, mi is kell egy jó csésze kávéhoz, konzisztens eredményhez, mégsem mernék kinyilatkoztatni egy igaz gondolatot. A teszt során ugyanis nem voltak akkora eltérések az eredmények között, ami alapján azt mondhatnánk, hogy igen, megtaláltuk a szent grált. Kétségtelen, hogy a PID-es gépek felülmúlták a gyári alap gépeket, de például összesítésben nem a full tuning győzött, ami azért váratlan, a full gyári gép pedig ahelyett, hogy utolsó lett volna, harmadikként futott be a réz vízterítők és ipari felsőszűrők előtt. Az is biztos, hogy egy féle kávéval végigtesztelgetve még csak egy lépést tettünk a gépek értékelhetőségének rögös útján. PY LXR-jét véleményem szerint egyik GC sem tudta megközelítőleg sem olyan mértékben hozni, mint a HX-es Rancilio egy jobb pillanatában. A konzisztencia is erősen inogott, voltak kiugróan rossz eredmények is. Simán benne van a pakliban, hogy másik kávéval más eredményeket kaptunk volna.

Annyit mindenképpen elmondhatok, hogy a Gaggia által kitalált és még ma is forgalmazott technika kitűnő választás ma is. Hogy miért nem teszi évtizedek óta elérhetővé a gyártó ebben a kategóriában a PID-et, az továbbra is homályos számomra, hiszen még a mi kis tesztecskénkből is kiderül, hogy az nem árt, sőt! Ha magamnak keresnék most gépet, bajban lennék. A Gaggiák mindenesetre részemről megkapják az ajánlott plecsnit, ha tuningos, ha nem.   

 2
Tovább

barista szakma – itt a vége

Kész, passz, vége, finito, konyec és balra el. Minden barista rémálma beteljesedni látszik, igen, nem tévedés, robotokra cserélnek minket is.

NNnnnnnaaaa pppperszeeee!

A fejlődés, mint az emberiség alapvető mozgatója sosem helyes, vagy helytelen, de mindig utat tör, mint a megáradt folyó, megállíthatatlanul új medret ás a talajban, míg a régi nyom kiszárad, s csak emléke marad az egykoron voltnak. Még pár év, és a barista szó hallatán már alig lesznek, akiknek megfakult emlékeiből még feldereng: „ájvé, ezt egykoron még emberek csinálták!”. Pár szűk esztendő, és csupán megsárgult fullHD képek őrzik majd egy régi kor nevetségesen elavult kávékultúrájának szánalmas szokásait…

Nagyon úgy fest, az indusztriális fejlődés a barista szakmát kibontakozása csúcsán derékba is törheti (zavar a képben). Ha úgy tetszik, a kávéfőző mesterek sem kerülhetik el a gépesítés mindent elsöprő hullámát és munkájukat immár processzorok irányította mechanikus karok végzik majd: gyorsabban, jobban, precízebben.

Huuuuu, te meg már többet ne igyááááá'

kávé automata barista
Lois! Tényleg gépekre cserélnek minket?

Nem, nem én találom ezt ki, hanem a 23 éves Henry Hu, aki „forradalmasította a kávékészítést”. Nesze neked: Cafe X! Tessék, itt vannak a videók, amik megmutatják a jövőt.

Há né'má, milyen egyszerű, alig kell összenyomkodnod a világ összes gombját, és máris jön a kávé! És az a late art, azt nézzétek! De most komolyan, ezért valaki tényleg pénzt adna? Te jószagú metilxantin-származék, hát egy robot kar nyomogatja az automata kávé gombját! Hát ehhez meg mi a viharért kell egy másik robot? Óránként akár 120 adag friss italt készít, mert „A fiatal srác még kollégistaként találta ki, hogy megreformálná a kávézást, nagyon utált ugyanis 10-15 percet várni az élénkítőre”… hát micsoda sorok lehetnek arrafelé a tesszkóban az automata előtt, hogy szegény srácnak el kellett aludnia és ilyen kafeikszekről rémálmodott, amíg kivárta a sorát? Hát én ott akarok azonnal automata parkokat üzemeltetni! Követelem a címet!.

A Cafe X lényegesen jobb kávét ad, mint az egyszerű automaták. Ez nem is csoda, hiszen az összeszerelő üzemekben is használt, hattengelyes robotkar frissen őrölt minőségi kávébabbal dolgozik, egyedileg ízesíthető adagokat kínálva, szemben a hagyományos gépi kávéval.” Mivan? Szóval a tengelyen múlik... aham. Barátomnak van egy tizenkét tengelyes Zil fa szállítója, de attól még igen rossz kávét főz, hiába pörkölöm egyből a platón a babokat. Gergő pedig hónapokig ápolt bensőséges viszonyt egy ABB ipari robottal, konkrétan azzal hencegett, hogy az ő robotja akár kávét is főz neki, ha akarja. Mi pedig kinevettük... De hát nem tudhattuk!

Meg mi az, hogy egyénileg ízesíthető adag? Beleköp a robot a kávémba? Brrrr. Felhúztam magam.

kávé automata barista
nosza, ha Detroitot megtisztítottuk, beáll a pult mögé! Tököm tele a sorbanállással!

Persze tutodm én, nem jelent ez az egész semmit, három napig hír, utána a nespresso sem emlékszik rá, vagyis… „Az egyik legnevesebb tehetséggondozó, a Peter Thiel alapította Thiel Fellowship megítélt neki százezer dollárnyi támogatást, maga is alig hitte el (akkor mit szóljak én? a szerk.). Már két helyszínen, Hong Kongban és San Franciscóban működik Cafe X, de Hu azt mondja, hamarosan a technológiai ipar neves szereplői közül is megjelenhet majd a fejlesztés, a dolgozók legnagyobb örömére.” O M G!

Ímhol egy végeredményt tekintve sokkal kifinomultabb cucc. A robotika itt valóban presszógépet kezel, nem is rosszull. Kifejezetten látványos a produkció, de jajj, ha akár csak egy homokszem is kerül a gépezetbe! 

Mondjuk van abban valami perverz, ahogy robotok nyomkodnak gépeken gombokat... vagy nem? 

Halljátok szavaimat: azt nem tudom, üzletileg sikeres lesz-e ez a kávés robotosdi - szerintem nem -, de hogy egy barista munkáját nem a motoros kávézda fenyegeti a legjobban, arra fogadni mernék. 

Aki még bírja cérnálav annak itt egy cikk a kávés kultúra legmélyéről. Annyit mondok csak: Nespresso és Bocuse d’Or... jó szórakozást hozzá.

Az idézett részek az IT café-ról származnak.

 0
Tovább

BP KV O-kép

Budapesti kávés körképem első rövid szelete. Fogadjátok pozitívan!

kávé kávézó presszó budapest
Hawaii kávét paskolok

Akkor nézzük, hol kávézzunk Budán… azaz az első kerületben… nno, hát legalábbis kezdjünk neki körülnézni.

Egy ungvári számára egészen megdöbbentő, hogy akár száz métert is gyalogolhat az otthonától, míg egy kávézót talál a Krisztinavárosban. Csak most tudatosult bennem, mennyire hozzászoktam már ahhoz a kávézótúltengéshez, ami odahaza elhatalmasodott. Ennek okairól régebben már írtam, most csak annyit, hogy a fővárost nyilván más szemmel kell néznem kávés szempontból.

Nem minden hátsó szándék nélkül, de őszinte érdeklődéssel legelőször két Macskakő közeli kávés helyet mutatnék be, plusz egy harmadikat, ahol, bár iszonyat pocsék löttyöket csinálnak, mégis igen gyakran látogatom… plusz egy negyediket, amit AZONNAL magamévá tennék, ha tehetném (vagy bármiképp lehetne).

Hattyúház Kávézó (Hattyú Caffee)

Az egyik legszebb "Makovecz épület", amivel találkoztam, a budai Hattyúház, amit Nagy Ervin tervezett . Az igazán izgalmas, organikus formavilágú épület a városrész egyik jellegzetessége (a macskától száz méterre). A csodás kőoszlopok tövében találjuk a Hattyú Kávézót, szendvicsezőt. A kávéjuk korrekt olasz eszpresszó, igazi reggeli koffeinbomba. A babtartályban lévő kávészemek ránézésre kissé olajosan csillognak, ami önmagában még nem jelent feltétlen semmit, de túljutva az ujjnyi vastag sűrű, kissé talán kesernyés cremán máris érződik némi túlpörköltség, égetett kesernyés tónus. Nem mondanám rossznak, inkább karakteresnek, ugyanakkor egytónusú, kissé üres a feketéjük. Aki szereti a robusztás keverékeket sötétre pörkölve, azoknak kitűnő reggeli ébresztő lehet 350 forintért.

kávé kávézó presszó budapest
(van itt hattyú, van itt ház, legyen akkor hattyúház...)

Zing (a Mos...zéll Kálmán téren)

A Moszkva téri Zing-be nem csak jobbfajta burgereket kaphatunk, hanem egy speciális Casino Mokkát is. Meg még másik kazmókat is. A Zing számára készített … full city pörkölésű blendhez decens géppark is jár: La Marzocco karjába kerül az őrlemény, szigorúan mindig dupla: egy a baristának, egy a vevőnek, dicséretes. A sok „hűhó” – drága gépek, spéci kávé, pontos beállítások – ez esetben nem semmiért történik, mert a kávé valóban nem semmi. Rendes testes, kifejezetten élénk, friss savakkal játszó gyümölcsös kávét kapunk, a presszó szabványnál kissé rövidebbre főzve (saccra 20g alatt). Nagyon rendben van ez az új hullámon érkező, de egyértelműen a klasszikus jegyeket újragondoló kávé. Mindenkinek tudom ajánlani, aki szereti a kissé világosabb pörkölést és a vér sűrű rövid italt. Koffeintartalmát alacsonynak gondolnám, én délutáni kávénak is ajánlom. Egy pici negatívumot tudok mondani: a lecsengése számomra okozott egy halvány kesernyés szájízt, amit nem igazán tudtam mire vélni, az is lehet, hogy egyedi eset (közben már másik blend van az örlőben).

kávé kávézó presszó budapest
ott bent van egy LM is...

Záhonyi MÁV büfé

Nem mindig ott isszuk a legtöbb kávét, ahol a legjobb, vagy leginkább ízlik. Hisz nem csak élvezetből kávézunk (másoknál ez a mondat valószínűbben így hangozna: nem csak muszájból kávézunk, néha élvezetből is). Hogyan is hagyhatnám ki utazásaim első számú magyarországi kávéállomását, a záhonyi MÁV büfét. Nno persze, itt nincs karos presszógép, Mahlkönig örlő meg ilyen buziságok. Egy Saeco family automata eszi meg az akciós kávébabokat, és próbál magából valami kávészerűt kiadni. Sajnos kár is erőlködnie, mert mindenfajta szépítéssel együtt is inkább zacclé jön ki a csőrén, mintsem kávé. Az elkészült ital híg, világos, de legalább koffeinben gazdag és jó forró. Ettől még nem írnám le magát a gépet, nyilván sem a célközönség, sem az eladók nem igényelnek ennél jobbat. Számomra így kerek a határátlépés, a teljesség felé pedig még egy fél deci Gergőkedvence Várdakeserű vihet minket. Ne hagyjátok ki!

kávé kávézó presszó budapest
ott bent történnek a csodák: jegyet válthatunk egy másik világba... tényleg.

A „kis” Saeco masinát amúgy nagyon szeretem. A robosztus felépítésű gép rendívül strapabíró, fényévekkel tovább fog szolgálni a tizenévvel fiatalabb átdesignolt társainál. Anno mi is egy ilyennel kezdtünk kávét árulni, még gyrosos koromban. Jó beállításokkal, új késekkel egészen vállalható eredményre képes, az akkori felhozatalban pedig szinte extrémnek számítottunk az alig robusztás blendünkkel (!). Jól emlékszem a csodálkozásra, amikor kiadtuk a saccra 35 ml sűrű cremát az átlátszó műanyag pohárban. A vevők egy része egyszerűen azt hitte, sajnáljuk az italt, spórolunk a kávéval, ezért nem kaptak többet. Más részük kérte, hogy csapoljam több ideig, mert a gyenge kávét szereti, a sűrű rövid neki túl erős… Ennek már tíz éve. Azóta sok dolog történt kávés fronton, de ezek a Saeco-k máig harcban állnak a sarki kocsmák, állomások és abc-k pultjain.

kávé kávézó presszó budapest
Régi ismerős. Sok helyen egyet jelentett a reggeli kávéval a robosztus Saeco. Ne mondd, hogy neked nem jelent semmit!

Csészényi kávézó és pörkölő

Most van bajban a szövegíró, mert feelenget kellene átadnia, ráadásul alaposan. Ahogy beléptem a kávézóba olyan volt, mint mikor Han Solo újra az ezeréves sólyom fedélzetére tévedt: hazaértem. A hely atmoszférája beránt és fogva tart. A dupla belmagasságú helyiségbe lépve a magyarországi kávétörténelembe csöppenünk. Kicsit olyan érzés, mintha múzeumba lépnénk: régi képek, újságcikkek a falakon, csodás kézidaráló installáció, rusztikus bútorok, csak úgy árad a múltszázad eleji hangulat. Nekem valamiért ez jelenti A kávéházi légkört. Ilyesmit nem lehet egyik napról a másikra kivitelezni. Árad a nyugalom és az ízirájder a falakból, ez egy igazi nyugalom sziget. Lájk. A kávé? Az is jó. Nem mondanám kiemelkedőnek a saját pörkölésű blendet, de duplának egészen élvezetes volt. Én kifejezetten éreztem a csészében némi szalma illatot, ami igen friss pörkölést jelezhet. Nem fűszeres, sokkal inkább növényi illatok domináltak, de szerencsére az ízjegyekben ez már nem mutatkozott. Aszalt gyümölcsös savasság vegyült édeskés 

kávé kávézó presszó budapest
Otthonos, egyszerűen otthonos

Ez lett volna az évi első, pozitív hangvételő kávés körkép-szeletem. Fogyasszátok!

 0
Tovább

Kapucziner - barátod, a kávé

Úgy alakult, hogy a Macskakő kávés randijára ajándékba érkezett három csomag Kapucziner kávét kóstolhattam meg. Bevallom, számomra ez volt az első találkozás a győri kávémanufaktúra termékeivel, ezért külön hálás vagyok a lehetőségért. Ha már kóstolgattam, akkor írtam is egy rövid tesztet, ezt olvashatjátok alant, a Kapucziner saját weboldalán szereplő leírással összevetve. A honlapra csak a saját véleményem leírása után navigáltam, ezzel is érdekesebbé téve a dolgot.

kávé kóstolás
Még ilyen csokik kakaó is van, vagy kakaós csokoládé, meg csokis kávé. Ezeket nem teszteltem, mert mindet azonnal megettem...


A Kapucziner Kézműves Kávépörkölő 1993-óta a győri Sarló köz 9. szám alatti üzletben, napi rendszerességgel pörköli a világ minden tájáról érkező kávékülönlegességeket. 12kg-os Probat kávépörkölő berendezésünk a kezdetek óta a lehető legjobb minőségű pörkölt kávét készíti, immár 23 éves tapasztalatunk segítéségével. Az évek során a berendezés érzékelőkkel és számítógépes pörkölésellenőrzéssel egészült ki, hogy még pontosabb munkát végezhessünk. Igyekszünk lépést tartani a kávépörkölés világtrendjeivel, a minőség iránti elkötelezettségünk azonban 23 éve változatlan.  

Kapucziner Zambia Buni

kávé kóstolás
szép, egészséges szemek, konzisztens pörkölés. A világítás miatt sötétebbnek látszik a képen, mint a valóságban. 

A kávészemek nagyok, egészek, nem töredezettek, a pörkölés szemre konzisztens, közepesen sötét. Nem túl tartós, nem textúrázódó, de szép, sűrű cremával folyik le. Erőteljes, markáns savasság jellemzi, semmi savanyúság, sokkal inkább aszalt gyümölcsösség, cseresznye, meggy ízjegyek mutatkoznak enyhe füstösséggel, melyeket egy kevés cukor még inkább előtérbe hoz. Kissé egydimenziós kávé, amely ugyanakkor telt, testes, erőteljes presszó.

kávé kóstolás
minden esetben 9 gr kávéból csapoltam 16 gr italt. Minden kávét 3 örlőbeállítás mellett próbáltam ki, azonos fejhőmérsékletek mellett. 

"A szüreti időszak a száraz évszakra esik, így a világon egyedülálló módon hosszú ideig a cserjén hagyják az érett kávécseresznyéket. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően a szemek nem penészesednek meg és amikor bíborvörössé válnak, akkor szüretelik őket. Hasonlóan a szőlőhöz ezek igazából a kávé aszúszemei. A belőle készített kávé alapvetően édes, trópusi gyümölcsös, mangóra hasonlító ízjegyekkel."

Nos, ez a mangós dolog nekem sehogyan sem jutott eszembe, de ez azért lehet, mivel mangót nem nagyon fogyasztok. Amúgy simán benne van.

Brazil Mundo Nouvo

kávé kóstolás
Szemre nem annyira konzisztens a pörkölés, de ez nem sokat jelent.

Egész kávészemek, sötétebb pörkölés, a kávészemek közepe is sötét színű (a csomagon feltüntetett közepeshez képest). A felbontott csomag kifejezetten finom őrlőbeállítást igényelt. A kávé szép csíkokban folyt le, a crema enyhén textúrázódott, nem túl tartós, de szép sűrű. 9gr kávéból 25ml-nyi kellően testes olasz jellegű presszót sikerült csapolni. Markáns mokkás, kakaós ízvilág jellemzi, az újhullámos gyümölcsös savasság helyett. Rövidre főzve a brazil kávékra jellemző klasszikus olasz feketét kapunk. Nagyon kevés cukortól is vér sűrűvé válik, folyékony koffeinbomba.   

kávé kóstolás
az egyetlen kávé volt a háromból, ahol némi cirmosság is előjött 9 gr mellett.

"A Brazil Mundo Novo kivétles testességgel, kiegyensúlyzott savassággal és kitűnő természetes édességgel rendelkezik. Bátran ajánljuk az édes ízek kedvelőinek."

Ez is kb. egybevág az én megállapításaimmal.

Kolumbia Cup of Exellence

kávé kóstolás
már itt érződött, hogy ebből valami érdekes lehet...

Ettől a COE-től igazán sokat vártam, éééés….. egész egyszerűen Brutális. Cremája nálam nem sikeredett látványosra, de ez keveset számít. Letaglózóan intenzív, szinte bántóan savas. Lüktető ízbomba, amiben egy pillanatig sem kell keresgélni az ízjegyeket: áfonya és málna váltakozik vibráló savakkal a nyelvünkön. Talán a legkomplexebb kávé, amivel eddig találkoztam. Lenyűgöző. Ajánlani olyanoknak merném, akik már tudják, mire is számíthatnak a leírás alapján, ehhez a kávéhoz hangulat kell. Kevés cukor is elrontja.

kávé kóstolás
sehogyan sem sikerült textúrát varázsolni a cremára, de ami a kávét illeti, az egészen döbbenetes

Ezt a konkrét kávét már nem találom a honlapon, ezért végignéztem a kolumbiai felhozatalt. A Kolumbiai szüreti gyümölcskávé-nál ezt olvasgatjuk: „Ez a kávé igazi gyümölcsbomba, édes narancs ízzel.” Ez igaz erre is, csak én még tekertem rajta egyet. Tényleg jó kávé.

 Az egyik legrosszabb lefolyást sikerült megörökítenem:

Összességében elmondhatom, hogy a honlap tájékoztatása nagyon rendben van. Még az én pallérozatlan nyelvem és kezdetleges kávékészítési tudásom is nagyon közel vitt a leírtakhoz, így szerintem bátran hagyatkozhatunk rá. Magam részéről a leírásokban kicsivel több mondatot szánnék az ízjegyek leírásának, hisz van miről írni. Negatívumként egy dolog jut eszembe, ami nekem nem tetszik, ez pedig a csomagolás. Ez a fajta felcsavarós, drótszalagos lezárás, bár szép megoldás, talán kevésbé hatékony aromamegőrzés terén, mint a hermetikus villámzár. Persze lehet, hogy az kevésbé illene a designhoz, de hát ugye a cél, meg az eszköz. Ettől eltekintve a saját tesztem alapján merem ajánlani a Kapucziner kávéit, remélem, még sok jót kóstolhatok tőlük.

 0
Tovább

Első koffeinrandi a Macskakőben

avagy sok jó kávégép kis helyen is elfér.

Nagyon rövid összefoglaló.

macskakő kávégép kávé találkozó
Egy igazán spontán pillanatkép a díszes társaságról. 

Mire is jók az ilyen találkozók? Arra mindenképp, hogy a hétköznapi valójukból kissé kiemeljék a történéseket, tárgyakat, embereket. Hisz hol fordulhatna még elő, hogy a kávépörkölő Pall Yotz a saját kávéját darálja, csapolja, vagy mikor látható egy négyzetméteren két La Pavoni Europiccola, egy Olympia Cremina egy ROK, egy Caravel, Quamar, HG1 és Lido őrlő egyszerre? Mindez úgy, hogy nem csak nézegetjük őket, hanem minden készülékkel készülnek is a kávék. De még milyen kávék! Hmmm… milyenek is? Erről mindjárt, előbb még pár szó a hétköznapi valóról és az emberekről, azon belül is a fórumlakókról. Egy dolog, hogy a hobbisták szeretnek virtuálisan összegyűlni, tapasztalatokat cserélni, beszélgetni, akár vérre menő vitákat folytatni halandó számára teljesen irrelevánsnak tűnő dolgokról (alubojler? hmm? és a PID mennyibe is kerül?). Online. A személyes találkozás viszont más kávéház (hehh).

macskakő kávégép kávé találkozó
PY mester "főz". Olyan gyorsan járt a keze, hogy a fényképező sem bírta követni, nem hogy a kis rancsi.

A koffeinrandira alapvetően fórumosok jelentkeztek be, ami azzal együtt, hogy nem tudtam, mire is számítsak egy első rendezvényen, generált némi plusz félelmet. Hardcore kávésok kis helyre összezárva… meg én, a kezdő budapesti, tapasztalatlan pultos. Hogy ebből mégis egy kellemes délután lett, az azoknak a remek embereknek köszönhető, akik képesek voltak akár órákat is utazni a Macskakőbe a személyesen találkozásért. No meg elhozni féltett kávégépeiket, hogy aztán Rendeltetésszerűen használjuk azokat. Sokan. Egyszerűen hangzik? Akkor legközelebb próbálják meg a leghétköznapibb műveletet kisebb csoportban végezni mások vizslató tekintete előtt. Mondjuk főzzenek húslevest a mekiben, vagy készítsenek rántottát nyilvános helyen, miközben mások érdeklődve nézik minden mozdulatukat, akár fényképezik, megvitatják, mit hogyan miért tesz. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy jajj, micsoda nyűg volt.

macskakő kávégép kávé találkozó
Cserálődik a tapasztalat. A Cremina vitathatatlanul középpontban volt. 

Nem. Igazából csak arra szeretnék rámutatni, hogy szerény véleményem szerint annak a bizonyos „kávékultúrá”-nak nevezett valaminek a mélyére egy ilyen találkozón keresztül lehet beletekinteni. Nem az volt a lényeg, hogy Gergőnek érdemes-e a Macskakőbe jönnie kávézni (még jó, hogy)? vagy, hogy mit tud a „nagygép” szemben egy Europiccolával? A kávé iránti közös szenvedély, és a kíváncsiság a közös nevező. Az, hogy nem fikázunk élből, elvtelenül, ugyan úgy, ahogyan a dicséret előtt is sok száz csésze kávé folyt le a Dunán. Mert bizony több kávé végezte a mosogatóban ezen a vasárnapon, mint amennyit megittunk, pedig az sem volt kevés. Aki azt hinné, hogy elég bevásárolnia a „legjobb gépeket”, hozzá a „legjobb kávét” és máris elkészíti a „legjobb presszót”, az nagyobbat nem is tévedhet. Minden, mondom: minden csésze ízletes presszókávét alapos előkészülés, próbálgatás előz meg. Jó példa erre, hogy a pörkölő mester a saját kávéjából hatodszorra tudott ihatót húzni. Becsületére válik, hogy addig tekergette a darálót, amíg megfelelő nem lett a lefolyás. Hogy sok adagnyi őrlemény ment közben a kukába? Ja, kérem, így megy ez. Legalábbis ott, ahol szeretik is, amihez értenek.. csinálnak, amit szeretnek, mert értik, amit csinálnak. Szóval értitek: értik. Méghozzá hozzá. Értenek?

macskakő kávégép kávé találkozó
Olyan is volt, hogy sikerült egy csapolás... A "ki inna egy jó kávét?!" felkiáltás huszadszorra is ugyan olyan viccesen hangzott, mint az, hogy: "Cukrot kér valaki?". Bizony, ez egy ilyen esemény volt. 

Hála és köszönet PallYotznak a kávéfinanszírozásért. Köszönjük a Kapucziner ajándékát, erről egy kis teszt is készül. Annyi bizonyos, hogy a csoki cuccok fergetegesen jók. Köszönet mindenkinek, aki eljött, remélem jó móka volt és folytatása következik.

macskakő kávégép kávé találkozó
Így fest a csodás HG1, ha nem steril környezetben, reklámfotón szerepel, hanem célszerszámként használat közben fényképezzük. Ez is csak egy tárgy, de az egyik legkívánatosabb kávés cucc, amit eddig láttam. 
macskakő kávégép kávé találkozó
Ilyen ajándékokat kaptunk, tesztért kiált.
macskakő kávégép kávé találkozó
Ez a ROK okozta az egyik legnagyobb meglepetést számomra: egészen könnyen használható és remek kávék készíthetőek. Meg szép. Mögötte egy Orphan Espresso LIDO "tekerőlant" heverészik.

 0
Tovább

Rövidkv, avagy a Kávé és főzője

blogavatar

Még egy blog, ahol kávé címszó alatt a szerző önmagáról pukkantgat el kisebb-nagyobb lufikat. Ejj, de azért lesz szó kávézókról, kávékról és minden firlefrancról, ami egy kávészeretőnek érdekes lehet. Elöljáróban talán még annyit, hogy: igen, szeretem a kávét, leginkább a rövidet, inni is, készíteni is, pörkölni is és a történeteket is, írni is, a kávézókat is – azokat nagyon – a kávéfőzőket, a különféle kávés kütyüket, és úgy általában a k és a v betűket. Ha tetszenek az írásaim, teccikeld, esetleg örvendeztess meg egy megosztással.

Utolsó kommentek

Legfrissebb bejegyzések