Bécsi módi - Vienna Coffee Festival 2018

kávé fesztivál kiállítás espresso bécs

Többed magammal a kávézónkból ellátogattunk a Vienna Coffee Festival-ra, ahol sok érdekes, olykor meglepő dolgot láttunk. Trendérzékenységünk okán is igyekszünk zaccos ujjainkat a kávékorpusz babistenének geishatól lüktető vénáján tartani, amennyire csak a munkánk ezt engedi... azaz a munkánk ezt megköveteli, mi pedig kitágult pupillával lestünk Bécsben, mint a moziban. Mert a trend már csak olyan, hogy valaki csinálja, mások követik, s akadnak messziről jöttek, akik azt főznek, amit akarnak. 

kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Egy a profik közüll: a Fürth Kaffee baristája és pörkölőmester tulajdonosa. Az már csak a vakvéletlen, hogy két nap múlva Budapesten is szembejött a kávéjuk egy belvárosi kis kávézdában, kicsi ez a világ, na. Érdekes, hogy a kóstoláshoz filterkávét abban a hatalmas frenchpress szerűségben készítettek.

Bécs tagadhatatlanul a kávékultúra (egyik) origója, a Bécsi kávé önmagában is fogalom. Mint minden fogalom, ez is sok változáson ment keresztül az évtizedek során, értelmezésben és hozzáállásban is óriásit fordult a kávés világ. A hagyomány érték,  amit olykor érdemes akár széllel szemben is megtartani, de nem érdemes behunyt szemmel hagyni, hogy elmenjen mellettünk a világ. Manapság már az olasz kávékultúra is nyitott a speciality felé, a hagyományos szenes pörkölés mellett megjelenik a világos, aromás, sommásan: újhullámos vonal. Ezt a hagyományokkal együtt futó trendiségnek a megjelenését láttuk nagyon élesen Bécsben, ahol egyszerre voltak jelen a szögegyszerű brasil, éjsötét pörkölésű kávék, akár 80%-os robustás keverékek és a csilliós hipermodern kávégépek. Az én iránytűm nagyon nem talált irányt az ellentétes kávékészítési elvek, szentírások és hagyományok között. Égette a nyelvem a sokezer eurós géppel készített habos robusta, majd ámulatba ejtett a profi mikropörkölő nagyon rendben lévő brasil/hondurasi keveréke. Mutatom  képekben, a minőségért elnézést, a megvilágítás nem kedvezett a kis gépemnek.

kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
A kiállítás helyszínéül kedvesen bohém helyszínt találtak, az Oettinger sörfőző indusztriális épületének labirintusában. Ami nem volt: fény. Vakláltunk rendesen. A hely rettentő szűkös volt, egymás könyökéről ittuk a filterkávét, de tényleg. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Jo Hó-ék kedves és profi csapata ott vérzett picit el, amikor a kérdésünkre, hogy milyen kávéval készült az igen szimpatikus palackozású cold brew-juk, annyit tudtak válaszolni, hogy: arabica. Itt már éreztük, hogy át kell kicsit állítanunk a hozzáállásunkat. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Nagy sláger volt a kiállításon a különféle palackozott hideg kávés ital, talán nem véletlenül...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Az olaszok standjánál olyat ittunk, amit itthon nagyon keresni kellene: 80 százalékos robustás keveréket. A barista srác nagyon büszke volt a kiváló, testes italra, két kosárkocogtatás között elmesélte, hogy mennyire népszerű ez a kombójuk. Ekkor már biztosan tudtuk, hogy valahogyan egy másik dimenzióba kerültünk...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Ennél a standnál a La Cimbali kimaxolta a kávékészítést. Ott a nagy aromakerék, lehetett szaglászni százféle illatot. Itt is nagyon látszott az igyekezet, ami az újhullámos kávésokra jellemző. Kár, hogy a készített kávék már kevésbé sikerültek ennyire komplexre. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Nagy volt a nyüzsgés, sok jó ember kis helyen, mégtöbb kávéval
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Az első igazán kellemes presszónkat a Die Rösterin-nél ittuk. A vagány hölgy a tetkóval a pörkölőmester(ina). Nagyon szimpatikus hozzáállás, profi géppark és kellemes eszpresszó - kalapot le!
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Erről a "tülök" kávéról már értekeztem a blogon, itt annyit csavartak rajta a srácok, hogy kávé helyett matchaval töltötték fel a csokis tölcséreket. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Volt lehetőség külön cascara cuppingra is. A geisha variánsok húsát lehetett szürcsölni, összekóstolni. Én továbbra is nagy barátja vagyok ennek a "teának", kár, hogy az EU annyira nem.
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Alien kávégép, a LaMarzocco 90. Lélegzetelállítóan gyönyörű valami, ami azonnal kellene. Más kérdés, hogy amire itt használták, az már annyira nem kellene...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Épp csak repülni nem tud a Rancilio legújabb űrhajója. A bemutató alatt kaptunk két presszót: egyet hagyományos, módon, másodikat nyomás/hőmérséklet profilozós csapolással. Zongorázni lehetett a különbséget, nagyon meggyőző volt. Csak azt a fránya csavarfejet tüntetnék már el a zuhanyfejből...
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Hölgyeim és Uraim: a Scharf automatikus dugattyús (pisztonos) kávégépe! A lényeg a dologban: a vizet nem pumpa juttatja a kávépogácsára, hanem egy dugattyú, mint pl. egy kis la pavoni gépen. Ezzel a módszerrel állítólag sokkal tökéletesebb a kioldódás. Ezt az állítást nem tudtuk tesztelni, mert a gép ebben a formában nagyon tetszetős, DE! Hogy azt az égetett zaccszökevény-ázalékot, ami leFŐTT rajta, nos, mondjuk, hogy ízlés dolga. A promóter kifejezetten büszkén említette, hogy robusztás ízvilágú italt tud ezzel készíteni 100% arabica kávéból... erre nem is tudtunk mit mondani, csak elismerően hümmögtünk. A gép képes amúgy tömörítés nélkül is presszót készíteni, így kocabarista-biztos. Mondjuk ami a produktumot illeti, arra tényleg kár volna baristát pazarolni. 
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Az Alvorado standjánál pontosan azt kaptuk, amire számítottunk. Azaz jobbat. A török kávé kellemes, zamatos és kifejezetten üdítő volt a sok robustás presszó után. Lájk!
kávé fesztivál kiállítás espresso bécs
Ők itt egyenesen egy el salvadori farmról vásárolnak babot (is), és amellett, hogy igen mosolygósak, a kávéjuk is kellemes volt. 

 0
Tovább

Egy kezdő tapasztalatai a kávé világával

Új szerző debütál a RövidKV oldalain, fogadjátok szeretettel! Mivel én már ellustultam a Blue Bird-ben, így még nagyobb öröm számomra, hogy vannak, akik nem restek monitorra vetni kávés kalandjaikat. Ímhol Balogh Péter első, pilóta írása:

Felkészülés az első lépésre

(pilot)

„Ez forró csoki” – gondoltam.

A papírpohár kissé égette ujjaim hegyét, erre a mai napig emlékszek. Arra is emlékszek még, hogy mennyire meg voltam lepődve azon, hogy ilyen is lehet a kávé. Sőt, hogy ez a kávé.

péterírta kávé kezdő
Nna mi ez? Milyen kávés eszköz? Aki erre felelni tud, az máris léphet a következő szintre.(karpatikaligula)

Korábbi kísérletezéseim ténye a kotyogóssal, olcsóbb házi Espresso gépekkel és mindenféle instant kávékkal szinte szégyenbe hozott abban a pillanatban. Mert amit a kezemben tartottam, az egy pohárnyi brazil arabicaból készített, rendesen felgőzölt tejjel nyakonöntött cappuccino volt. És baromira nem volt égett, keserű, zaccos íze. Nem valami híg, testetlen lötty volt. Nem azt éreztem tőle, hogy úristen, csak legyek már túl rajta, hanem szép lassan akartam elkortyolni, kiélvezve és kiérezve az utolsó cseppben rejlő aromákat is.

Ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem: én ezt meg akarom tanulni.

Persze nem akartam barista lenni; az egy főre jutó baristák száma már így is majdnem sok volt ebben az álmos Alföldi városban. Viszont szerettem volna rendelkezni azzal a tudással, ami ahhoz kell, hogy akár otthon is olyan kávét önthessek a bögrémbe, mint amilyet a srácok adnak a kezembe a kávézóban.

péterírta kávé kezdő
Sokan gondolják úgy, hogy a late art öncélú majomkodás. Szerintem olyan ez, mint heggesztéskor egy szép varrat: a mesterségem címere. Finomabb nem lesz tőle a kávé, de jelzi az igényességet, a helyesen elkészített tejkrémet. (karpatikaligula)

Tisztában voltam vele már akkor is, hogy ez kicsit kétoldalú dolog lesz. Mert persze, az elméletet könnyen meg fogom tudni tanulni; annyi leírást, cikket, videót lehet találni a neten erről a témáról, hogy szinte sok is. A gyakorlat – na az más. Mert otthon a rendes kávé elkészítéséhez szükséges eszközök száma.. nézzük csak.. nagyjából kettő. Van kanalam, meg bögrém. Kezdésnek jó, de ezzel legfeljebb szűretlen cold brew-t tudnék csinálni, olyan kávét, ami az egész ötletet megihlette: nem.

A fejemben már el is kezdtem összetenni egy listát arról, hogy mire is lesz szükségem: pörkölt szemes kávé, kávédaráló, a sokféle kávéfőző közül legalább egy (a kotyogóst a kamra legfelső polcára száműztem pár éve egy igen emlékezetes kávézás után), ha találok elérhető közelségben és áron: tejhabosító vagy gőzölő. Ezt nevezhetjük akár alapcsomagnak is, de talán ez a leguniverzálisabb szett; ezzel már el fogok tudni indulni, és olyan kávét is fogok tudni készíteni, amit nem csak én, hanem a kávéra és annak ízére igen érzékeny párom is szívesen megiszik.

péterírta kávé kezdő
Ha a kávéd friss, akkor a kávéd is kávésabb lesz... bátran a mokával!

Tudom, hogy nálam szinte csak tapasztaltabb emberek léteznek a kávé világában, és hogy páran hol kuncogva, hol felvont szemöldökkel olvassák majd tapasztalataimat.. de van-e jobb módja előrehaladásom folyamatának megőrzésére, mint az, ha megosztom az egészet? Reményeim szerint még profitálhatok is belőle, hiszen így könnyen kaphatok tanácsokat nálam hozzáértőbbektől, finom útmutatásokat, ha valamit rosszul csinálnék.

Így tehát a későbbiekben megosztom Veletek tapasztalataim a kávé világában.

Köszönet Péternek az írásért, kíváncsian várom a következő lépéseit! Ha kedvet kaptál Te is, ne habozz, továbbra is várom akár szöveges, akár képi alkotásaitokat!

 2
Tovább

Út a filterekhez

Urak és az ő huncutságaik

Karácsonyi Costarica ColdDrip Coctail, ala Blue

Rég volt, hogy a szent „mutty” oltárán áldoztam kávészemeket, főleg régen írtam erről bármit. is. Pedig buzog a tettvágy, csak mostanában a buzgás iránya inkább a szervezés felé terelődött, mintsem a kávékészítés felé. Viszont szereztünk egy új játékszert, s ha már játék, akkor vegyük komolyan.

önmagában a v60 filter szettet filterekkel már tízezer körül megkapjuk

Anno akkora presszónáci voltam, hogy a filterezést valamiféle úri huncutságnak tartottam, kávépocsékolásnak, urambocsá identitásbeli tévelygésnek…

Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Ma már csak nevetek a régebbi beidegződéseimen. Persze, nincs ebben semmi fura, sokkal inkább a kávé, mint kulturális jelenség pszihózisához tartozik, hogy sok tekintetben vakok vagyunk vele kapcsolatban, avagy a kávézási szokásaink rabjai, vagy csak simán kultúrsznobok, mert a kávé az egy fekete, forró, keserű… ok, ezen már szerencsére túl vagyunk. Nem mondom, ma is a presszó vonal a kedvencem, a sűrű, testes, balanszos italokat részesítem előnyben, de egyre többet filterezem is, hideg és meleg kávékkal egyaránt kísérletezek. Nagy kedvencem lett az aeropress, a v60 természetesen, de legkedvesebb számomra mégis a csepegtető torony lett. Egyrészt olyan ízeket hoz elő a kávéból, amik amellett, hogy meglepőek, igazán felismerhetőek is. Mint más filternél, itt is nagyon széles a játéktér, variálhatunk kedvünkre a mennyiségekkel, őrleménnyel, csepegtetési sebességgel, hőfokkal. IS!

használjunk gyümölcsöket, akár fagyasztva is

Mert ugyan ki szabja meg, hogy csak vizet tölthetünk a tartályba? (ok, kioldódás miatt bármi, ami nem alacsony ásványi anyag tartalmú tiszta víz, csak árt a kávé kioldódásának) A kókuszvíz például szerintem csodásan működik közepes pörkölésű afrikai kávékkal, jegesen és szobahőmérsékleten is. De mi van akkor, ha a kávéőrleményhez adunk gyümölcsöket? Az egyszerűség kedvéért a kávéra jellemző ízjegyeknek megfelelően: narancsot, áfonyát, szedret… vagy amit akartok. Ok, nem ezzel tervezek nyerni a barista vébén, de még csak azt sem mondhatom, hogy ez egy „helyes” kávékészítési eljárás. Viszont egyedi, haramonikus, telt ízű italt kapunk, amely hűen mutatja a kávénk jellegzetességeit a hozzáadott ízjegyekkel együtt.

ott a rétegekben az okosság!

Szerencsére manapság már ugyan olyan egyszerű beszerezni egy Hario v60 szettet, mint egy kotyogót (igen, az a mokka főző!), de egy csepegtető tornyot is megkapunk rendelésre pár nap alatt. Minden ketyerét beszerezhetünk, az áruk sem horror (őrlő meg mindenhez kell, azt nem ússzuk meg).  Jómagam csak bíztatni tudok mindenkit, hogy bátran kísérletezzen. Ha pedig úgy érzi, talált valami érdekeset, ossza meg bátran!

Egy kezdő szett megvásárlása sem feltétlenül horror összeg, és manapság sok helyen beszerezhetőek a filterezéshez szükséges ketyerék 

Egy kis reklám: Várunk mindenkit szeretettel a Blue Bird Roastery-ben, ahol a kávék mellett különféle kiegészítőket is vásárolhattok!

 0
Tovább

Kávézol és írsz is? Ide gyere!

Írótársakat keresek!

Szereted a kávét és a kávé világát? 
Szeretsz és tudsz is írni?
Frappánsan fogalmazol?

A RövidKV induló weboldala keresi leendő tartalomkészítőit! 

- Koncepció

a blog lassan kinövi kereteit, ezért vagy belegabajodik önmagába, vagy tematikus oldal indításával szedődik a ráncba (jómagam ez utóbbit mellett vagyok)

egy blogger - egy téma, azaz nem egyszerre kell regényeket írni, hanem több szövegre szétbontva alaposan körüljárni a témát

Szubjektív!!! Igen, tessék vállalni nyugodtan, hogy legtöbbször saját véleményt fogalmazunk meg, nem örök igazságokat, és ez rendben is van így.

Közösen alakított szövegtér: ha csatlakozol az oldalhoz, akkor lényegében szabad kezet kapsz, a saját hangodat hallathatod, a lényeg, hogy rendszeresen és igényesen írj

-Tematikák

semmi spanyol viasz, igazából bármi jöhet, ami kapcsolódik a kávéhoz, kávézáshoz. Jöhetnek vélemények kávéházakról, kávékról, eszközökről, gépekről, pörkölésről, készítési módokról... de szerelős posztokat, farmlátogatást, vagy épp utazós kóstolós írást, más nyelvű cikkek magyar  nyelvű bemutatását is szívesen látnám

- Ki vagyok én, és ki vagy Te?

Én volnék a szerkesztő és mindenes, Te pedig a tartalomgyártó. Én mutatok lehetséges utakat, adok tippeket, ötleteket, kajtatok belépőjegyeket, Te pedig jól elmégy és beszámolsz. 

- Végeredmény?

Lehetőség szerint olyan színes, szagos, "mozgó" szövegfolyam, ami a kávészeretet lényegét igyekszik megvillantani, folyamatosan reflektálva önmagára és a kávés világra.

- Mennyi?

Nem, fizetni nem tudok. Igen, ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy akár tízezrekhez tudj eljutni a véleményeddel. Igen, amint reklámbevételek esete forog fenn, az közös kalapba kerül, így Te is, és én is érdekeltek vagyunk a folyamatos fejlesztésben.

Ha tetszik az ötlet, akkor egy megosztással segíts, ha írnál is, jelentkezz!

Jelentkezni a karpatikaligula@gmail.com e-mail címen tudtok

 3
Tovább

Milyen a kávé íze?

Aromát a kávéba, kávét az aromába!

Ha az ember fia (jánya)kávézóban dolgozik, lehet az a legfancybb hely, előbb utóbb szembesül a barista a kérdéssel: ízesített kávétok van?

Nincs.

kávé aroma presszó espresso
Ha valakinek ennyi aroma (íz) nem elég, akkor nyúljon sziruphoz!

 De miért nincs? Nézzük így: a kávé önmagában egy íz. Miért akarnánk keverni? Node. A kávé ital, mint olyan, igazából ízjegyek bonyolult összessége, harmóniája, és itt a hangsúly a harmónián van. Amikor azt mondom, hogy a Brazil kávé alapvetően keserű csokis, kakaós ízű, akkor miért is nem akarom ezeket az ízjegyeket valódi csokival felerősíteni? Egyáltalán, hogyan lehetséges aromatizálni a kávét? No, akkor gondolkodjunk!

Az aroma leginkább vagy a kész kávéitalba kerül, vagy a kávébab feldolgozása során kerül a levesbe. Előző megoldás során a különféle aromák, szirupok, kivonatok kerülnek egy csészébe az eszpresszóval, míg utóbbi megoldás esetében közvetlenül pörkölés után (közben?) aromatizálják a kávészemeket. Szóval mit is tanultunk az aromatizálásról?

kávé aroma presszó espresso
Az élelmiszeripari mérnökök manapság már csodákra (is) képesek
  • vagy a kész italt ízesítjük aromákkal, szirupokkal, cukros izékkel
  • vagy a pörkölést követően kerül az olajos aromapermet a frissen pörkölt kávéra, ami magába szívja azt

Mivel? Mivel sokan kérik, ezért nyilván van. Komolyabbra fordítva: az aromák lehetnek természetesek és kémiai úton előállítottak. Hogy miért lesz egyik vagy másik adalék káros az egészségre, ebbe most nem mennék bele, mivel se nem értek hozzá, se nem szeretném megkapargatni az összeesküvés E-lméletek vékony cremarétegét.

Kulturális különbözőségek

Kinek jutna eszébe, hogy egy üveg minőségi borba bármifajta aromát tegyen? Vagy urambocsáss ízesítéssel javítson egy pohár portóin? Ugyanakkor mézes, fahéjas, vaníliás pálinka gondolatától már nem nyúl a lopótökért a sommelier hogy fejbe verje a vendéget, Gergő is jobb szereti a fahéjas Zubrovkát, mint a tisztát. 

kávé aroma presszó espresso
Van benne minden is, meg még bor is. vagy kávé. Vagy is.

Egy komoly barista véleményem szerint manapság nem szívesen dolgozik aromákkal, ha a kávé valódi ízeit szeretné a vendégeinek kínálni. Itt most tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy mi van a rossz minőségű kávékkal, amin már csak javítani lehet…? A mai elkényeztetett kávés világban tucatnyi  minőségi, terület szelektált kávéból válogathatunk, a pörkölés és a feldolgozástól függően pedig szinte végtelen az íz variációk száma, a keverékekről pedig még nem is beszéltünk. A helyzet az, hogy az ízesítéssel amennyit hozzáadunk, annyit el is fedünk abból az igencsak bonyolult folyamat során létrejött ízharmóniából, amit a pörkölőmester a baristával közösen kicsiholt.

kávé aroma presszó espresso
Éééés ott a szirup!

Ok, a presszóba, ha minőségi, inkább ne tegyünk aromát. É mi a helyzet a tejes italokkal?

A jól elkészített tejkrém igazán kellemes harmóniát alkot a presszókávéval, szeretjük is a jó cappuccinot, flat white-ot. Ezek az italok ugyanakkor teljes értékű édességként is megállják a helyüket az én szememben, így az ízesítésüket is másképp ítélem meg. Egy ilyen ital élvezete nyilván nem a kávé, mint olyan feltételek nélküli íz élvezetéről szól, hanem egy másfajta, általában édes ízélmény kereséséről. Ez is lehet trendi, nem véletlen, hogy a nagyobb kávézóláncok előszeretettel állnak elő újabb és újabb ízesített tejes kávékölteményekkel.

Én azt mondom: ha ragaszkodunk hozzá, akkor szirupot a „tejes kávéba” tegyünk, a presszónkat pedig hagyjuk tisztán.

kávé aroma presszó espresso
Miért kellene ebbe bármi más?

 0
Tovább

Rövidkv, avagy a Kávé és főzője

blogavatar

Még egy blog, ahol kávé címszó alatt a szerző önmagáról pukkantgat el kisebb-nagyobb lufikat. Ejj, de azért lesz szó kávézókról, kávékról és minden firlefrancról, ami egy kávészeretőnek érdekes lehet. Elöljáróban talán még annyit, hogy: igen, szeretem a kávét, leginkább a rövidet, inni is, főzni is, és a történeteket is, írni is, a kávézókat is – azokat nagyon – a kávéfőzőket, a különféle kávés kütyüket, és úgy általában a k és a v betűket. Ha tetszenek az írásaim, teccikeld, esetleg örvendeztess meg egy megosztással.

Utolsó kommentek