Ez lenne a megoldás?

Régóta foglalkoztat a kérdés, van-e olyan kávégép-helyettesítő megoldás, ami hordozható, praktikus és képes bárhol kávéházi minőségű presszót készíteni. A Handpresso ketyeréjét nagyon megszerettem, de hogy kávéházi minőség és praktikum? Aki látta, csak p**iszpumpának hívja, s bár végeredményben korrekt kávét lehet kicsikarni belőle a megfelelő körülmények, őrlemény és vízhőfok megléte mellett, praktikusnak nem nevezném.

 

kávé hordozható kávéfőző handpresso
Paint it black... hát mik azok a széndarabok, amik kihullottak abból a zacskóból? Hogyan higgyem így el, hogy itt komoly munka folyik azért, hogy én isteni kávéhoz juthassak?

És ugye a bolygónkat sem lenne rossz megmenteni, vagy legalábbis magunkat nem mérgezni, ha nem muszáj, a temérdek fölösleges műanyaggal, plussz az előállítás során keletkező mérgekkel. Személy szerint nem hiszek (hiszek: azaz max. fingom van a dologról, véleményt tudás alapján illik formálni) a huszárvágós projektekben, a maholnapról tiltsunk be mindent, ami megöli földanyát gondolkozásban. De azt sem hiszem, hogy egy ember nem tehet semmit. Összegezve: a gondolkodás lassú, de biztos alakulásának az erejében hiszek, és a kevesebb szemét termelésében.

 

kávé hordozható kávéfőző handpresso
Nna, Buksi, 2,5 óra/hét. Ennyit spórolsz, ha nem tollal firkálsz, hanem használod az a gépet, ha már ott van az asztalodon.

Ezért is igyekszünk kevesebb energiával előállítani terméket, leoltani a villanyt, kevesebb papírpoharat kiadni a vendégeknek, lehetőleg sokáig használni egy eszközt. És ezért is izgatnak az olyan projektek, amik egyszerre innovatívak és nem huszárvágósan környezettudatosak. Itt is van mindjárt egy izgalmas hordozható kávékészítő startup, a Coffeejack. Életemben nem vettem semmit kickstarteren, de irigykedve figyelem a többszörösen túlteljesítő önmegvalósulásokat (nyilván a sokezer hamvábanhalásról nem is értesülök). Nézem a képeket, olvasom a leírást, ízlelgetem a mérnöki megvalósítás szépségeit és egyre jobban rákívánok. Talán itt egy készülék, amit értő emberek terveztek, akik tudják, milyen egy jó presszó. És ehhez még tudatosan védik a környezetet, szóval megvettek minden oldalról kilóra) A pénzgyűjtés már 20x túlteljesítve, sárgulok, mint a falevél. Azután megnéztem a videót…

 

kávé hordozható kávéfőző handpresso
Tessék nézni a tudományosságot képekben. Amúgy meg tényleg tetszik. De ha sokáig nézem, hát, tudjfene...

Tényleg én vagyok a rossz máj ebben a történetben, és belátom, a kritika közelebb áll hozzám, mert a dicséret távol. De a kritika nem ócsárolás, max élcelődés, és bizony a videó alatt egyszerre szólalt meg bennem az egysugarú kávéivó és a kávézóvezetgető. Mert:

  • Ezeknek tényleg az volt a céljuk, hogy egy Delonghi kávégépből nyert adatokat reprodukáljanak „kávéházi minőség” címén?
  • mégis mi az az ordenáré rögtöntűnő hab, amit ott kavargatnak a híg fekete lé tetején?
  • mégis mi az, hogy „ barista sztájl kofi?” Ez olyan, mintha azzal hirdetném az új Ladát, hogy „formula 1 sztájl autó”, csak ez ugye még kevesebbet is fogyaszt.
  • de ha már az, akkor mégis hogyan gondolták, hogy az, amire itt azt mondják, hogy tömörítés, az tömörítés?
  • azokkal a kávészemekkel a videóban hasmenést lehetne csillapítani, nem kávét készíteni
  • honnan vesz mindenki azonnal forró vizet az erdőben, úgy értem, ha már viszek magammal termoszt, miért nem kávét töltök bele, ha már praktikum… (tudom, tudom, az nem barista sztájl, és ettől már csak egy lépés, hogy megmikrózzam a cappuccinót)
    kávé hordozható kávéfőző handpresso
    nna, kérem, ha úgy és az jön ki a végén, mint a képen, akkor a többi már nem is érdekel

És persze minden nagyszerű ötlet egy problémával kezdődik… És látjuk is a problémát. Vagyis a probléma eredményét, a szeméthegyeket. Látjuk, hogy az egységnyi programozó sorbaállás helyett az irodájában kávézik és nem sz*rja tele a várost több műanyag fedővel. És látunk cuki teknőst (ok, a teknősökért tényleg mindent!), éééééés megérkezünk Rómába, ééééééés egy kávészakértő elájul a terméktől.

Én meg nem.

Persze mindettől eltekintve az elv nagyon is tetszik: egy hordozható, praktikus, presszóképes ketyere, amitől hanyatt vágja magát a magamfajta kávébuzi. Már ha tényleg képes arra a presszóra, és nem csak bikakaki az egész. Mert a kávézásban, a kávékultúrában igenis van helye a környezettudatos szemléletnek. Pl.

  • vegyél egy keepcupot, és abba kérd az elviteles löttyödet.
  • idd meg helyben
  • az irodában ne vegyen magának mindenki ilyen szarokat, hanem pl dobjatok össze egy kávégépre.
  • Hogy nem tudjátok használni, csak a gombokat nyomogatni? Menjetek el egy alap barista gyakorlásra és tanuljátok meg használni! Nincs többé kapszula, és még jól is szórakoztok.

Lennének még ilyen ötleteim, de végül is, ez csak kávé, és nem a tankerhajók kipufogógázainak a tragédiája. Viszont ha ittál már rossz kávét egy nehéz napon, akkor tudod, hogy a tragédia is relatív.

 

kávé hordozható kávéfőző handpresso
Ezt meg csak úgy ideraktam, mert nagyon szerettem ezzel járni pörkölni... és mérnökileg is remek.